Stejt department: Neki zvaničnici Vlade Crne Gore nekažnjeno uključeni u koruptivne postupke

0

U Crnoj Gori su neki zvaničnici Vlade nekažnjeno uključeni u koruptivne postupke, navodi se u izvještaju Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u svijetu 2019.

“Javnost je korupciju u zapošljavanju zasnovanu na ličnim vezama ili političkoj pripadnosti posmatrala kao endemsku u Vladi, piše u izvještaju koji je sinić predstavio državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Majk Pompeo.

U izvještaju se navodi da je nekažnjivost u Crnoj Gori i dalje problem, jer crnogorska vlada nije pokretala istrage protiv zvaničnika koji su kršili ljudska prava niti ih je kaznila zbog toga.

Navodi se i da zakon predviđa krivične kazne za korupciju kod zvaničnika, ali Vlada nije efikasno sprovela zakon, pa je korupcija i dalje problem.

“Neki vladini zvaničnici nekažnjeno su uključeni u koruptivne postupke. Javnost je korupciju u zapošljavanju zasnovanu na ličnim vezama ili političkoj pripadnosti posmatrala kao endemsku u Vladi i drugdje u javnom sektoru, kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou. To se posebno događa u oblastima zdravstva, visokog obrazovanja, pravosuđa, carine, političkih stranaka, policije, urbanizma, građevinske industrije i zapošljavanja. Agencija za sprečavanje korupcije nastavila je sa radom, ali nevladine organizacije i Evropska komisija navode da „izazovi vezani za nezavisnost, kredibilitet i određivanje prioriteta Agencije tek treba da budu riješeni”, navodi se u izvještaju Stjet departmenta.

U ovom izvještaju piše i da je vlasnik Atlas grupe Duško Knežević optužen u Crnoj Gori da je planirao da za nekoliko pravnih lica iz zemlje djelimično izbjegne plaćanje poreza korišćenjem falsifikovanih faktura za robu i usluge za pranje novčanih sredstava.

Navodi se i da je Knežević objavio niz materijala koji ukazuju na korupciju u vlasti.

“Tokom godine, Knežević je, kako se izvještava, živio u Velikoj Britaniji, gde je bio podvrgnut postupku ekstradicije. Knežević je ranije imao bliske veze sa mnogim zvaničnicima vladajuće stranke u zemlji – DPS. Knežević je sa svoje strane tvrdio da su optužbe iskonstruisali najviši vladini zvaničnici bliski predsjedniku Milu Đukanoviću radi preuzimanja njegovih poslova”, piše u izvještaju Stejt departmenta.

Navodi se i da su značajna pitanja ljudskih prava uključuju i neriješene napade na novinare i pritisak na medije, uključujući nasilje ili prijetnje nasiljem, korupciju, trgovinu ljudima i zločine koji uključuju nasilje nad LGBTI osobama.

Piše i da je nekažnjivost je i dalje problem jer Vlada nije istraživala niti kaznila zvaničnike koji su kršili ljudska prava.

Ukazano je i da problem predstavljauu i korupcija u policiji i neprimjeren uticaj Vlade na ponašanje policajaca.

“Nekažnjivost je i dalje problem u snagama bezbjednosti, prema tvrdnji NVO Akcija za ljudska prava. Nevladine organizacije navele su korupciju, nedostatak transparentnosti i uticaj vladajućih političkih partija na tužioce i službenike Ministarstva unutrašnjih poslova kao prepreke za veću efikasnost. Ne postoji jasan mehanizam za istraživanje slučajeva nekažnjivosti”, piše u izvještaju.

Takođe je rašireno mišljenje da su lične veze uticale na sprovođenje zakona. Niske plate su ponekad doprinose korupciji i neprofesionalnom ponašanju policajaca navodi se u izvještaju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.