Stefanović: Kosovo hoće na silu u Interpol

0

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da se nikakve nove činjenice nisu pojavile, niti se išta promijenilo što bi opravdalo postupak prištinskih vlasti da ponovo pošalju zahtjev za članstvo Kosova u Interpol.

U intervjuu za TV Pink, on je rekao da je jedina promjena to što je u međuvremenu još nekoliko zemalja povuklo priznanje jedostrano proglašene nezavisnosti Kosova, i što bi na novim glasanjima za članstvo u Interpol, Priština doživjela još veći poraz.

– Tokom cijele godine i prethodnih godina, a to ćemo nastaviti i ove godine, mi razgovaramo sa svim ministrima unutrašnjih poslova, ambasadama i državama, i postavljamo pitanje šta se promijenilo od konferencije u Dubaiju, koje su to nove činjenice da bi Priština ponovo aplicirala – rekao je Stefanović.

Ukazao je da Interpol mora da poštuje Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti UN, ali i Rezoluciju Interpola u kojoj jasno piše da država koja nije međunarodno priznata od UN ne može da bude članica Interpola.

– Ne može Interpol da se politički deli, to je nešto što Interpol mora da izbegne kako bi bila ozbiljna policijska organizacija. Ne možete tako jednim potezom, kao što je glasanje, da od policijske pravite političku organizaciju Interpol – podvukao je Stefanović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.