Statut DPS-a: Ne ukidaju mjesto zamjenika predsjednika

Statut DPS-a: Ne ukidaju mjesto zamjenika predsjednika

Demokratska partija socijalista (DPS) neće ukidati Politički savjet, iako to stranačko tijelo nije funkcionisalo od prošlog partijskog kongresa. Predlogom novog Statuta vladajuće partije, koji bi trebalo da bude usvojen na kongresu 30. novembra, predviđeno je zadržavanje Političkog savjeta kao savjetodavnog stranačkog tijela.

“Predsjednika Političkog savjeta bira Glavni odbor (GO) i on je za svoj rad odgovoran Predsjedništvu i GO. Sastav i nadležnost Političkog savjeta određuju se aktom koji donosi Glavni odbor”, navodi se u predlogu stranačkog statuta u koji su “Vijesti” imale uvid i koji je na raspravi u bazi.

Politički savjet je kao novi stranački organ promovisan na kongresu DPS-a 2015. godine, a za prvog predsjednika izabran je dotadašnji potpredsjednik Svetozar Marović. Predsjedništvo je prethodno tražilo ukidanje funkcije potpredsjednika, koje su osim Marovića pokrivali bivši premijer Igor Lukšić i tadašnji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. Umjesto potpredsjedničkih, uvedena je funkcija zamjenika predsjednika na koju je imenovan tadašnji potpredsjednik Vlade i aktuelni premijer Duško Marković.

Iako je Marović imenovan za predsjednika Savjeta a GO odlučio da to partijsko tijelo ima 11 članova, Savjet nikad nije zaživio zbog Marovićevog hapšenja nakon izbijanja afere “Zavala”. Marović je, godinu nakon imenovanja za šefa Savjeta, podnio ostavku na sve stranačke funkcije i članstvo u partiji navodeći da time želi da “skine kolektivnu odgovornost sa DPS-a zbog zloupotreba opštinskog budžeta u Budvi”. Nakon što je Marović napustio stranku, funkcionisanje Savjeta nije pominjano na stranačkim organima, niti je GO odredio novog predsjednika.

Na osnovu dva sporazuma sa Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT) Marović je 2016. godine osuđen na četiri godine i tri mjeseca zatvora zato što je bio na čelu kriminalne grupe koja je u osam korupcionaških afera oštetila budžet Opštine Budva za više desetina miliona evra. Po presudi Višeg suda, on se obavezao da plati novčanu kaznu od 100.000 eura, a Opštini Budva vrati milion evra. Za njim je u međuvremenu raspisana međunarodna potjernica jer je zbog liječanja u Beogradu izbjegao odsluženje zatvorske kazne u Crnoj Gori.

Statutom je predviđeno i da vladajuća koalicija zadrži mjesto zamjenika predsjednika, za koje je većina opštinskih odbora ponovo predložila Markovića. Predsjednik DPS-a Milo Đukanović ranije je kazao da se taj model pokazao dobrim i da stranački vrh ne planira da ga mijenja.

Statutom je predviđeno da zamjenik mijenja predsjednika u poslovima iz njegove nadležnosti za koje ga on ovlasti ili kada iz nekog razloga ne može biti ostvarena funkcija predsjednika stranke. Način izbora zamjenika predsjednika utvrđuje kongres na predlog Glavnog odbora.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *