Status Kosova: Makronove tri poruke za Vučića

0

Tokom sastanka u četiri oka Emanuel Makron preneo je Aleksandru Vučiću tri poruke, saznaje Srpski telegraf. Prvo, Francuska će snažno i bez rezerve insistirati da Priština ukine takse na robu iz centralne Srbije. Drugo, Pariz, a samim tim ni Evropska unija, ni na koji način neće ucjenjivati Srbiju i tražiti od Beograda da prizna Kosovo. I treće, Francuska će podržati američki (Trampov) plan za razgraničenje Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji.

Francuski predsjednik doputovao je juče u dvodnevnu posjetu Beogradu, a posle izuzetno srdačnog dočeka na aerodromu i svečanog defilea ispred Palate Srbija, unutar ovog zdanja razgovarao je sa Vučićem u četiri oka.

Prema saznanjima našeg lista, ovaj sastanak dvojice državnika nasamo bio je gotovo u potpunosti posvećen situaciji na KiM, oživljavanju dijaloga Beograda i Prištine i mogućim rješenjima kosovskog problema.

– Bez obzira na to što je Francuska priznala Kosovo, Makron je u razgovoru s Vučićem iskazao veliko razumijevanje za poziciju Srbije. On je ponovio ono što je već nekoliko puta rekao, da su takse koje je uvela Priština glavna prepreka za dijalog i da one moraju što pre da budu ukinute. Posebno je važno što je direktno poručio da Pariz u suštini nema ništa protiv podjele Kosova ukoliko se pronađe održiv model, kojim ne bi bili nezadovoljni ni Srbi ni Albanci. Naveo je da po tom pitanju poštuje i podržava ideje Vašingtona – otkriva sagovornik Srpskog telegrafa upućen i u pripreme jučerašnjeg razgovora i u njegov tok.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.