Stano o otvaranju mosta na Ibru: EU je veoma zainteresovana za sprječavanje nove krize na KiM

0

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da bilo kakve odluke u vezi sa mostom na Ibru u Kosovskoj Mitrovici treba da budu donijete u okviru dijaloga u Briselu i poručio da je EU „veoma zainteresovana“ za sprječavanje nove krize na KiM.

„Veoma smo zainteresovani da spriječimo još jednu krizu. Već je bilo dosta kriza i vrlo malo rješenja i koraka koji vode ka deeskalaciji“, rekao je Stano, na pitanje Tanjuga kako komentariše najavu Prištine da će uskoro otvoriti za saobraćaj most na Ibru i kako reaguje na poziv Srpske liste EU, kao i Kforu i Euleksu, da spriječe premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da izazove još jednu krizu na sjeveru KiM.

On je na brifingu za medije u Briselu istakao da je otvaranje mosta u Kosovskoj Mitrovici predmet dva sporazuma iz 2015. i 2016. godine, koji su postignuti u ​​okviru dijaloga, koji se vodi uz posredovanje EU.

„Uprkos našim višegodišnjim naporima u posredovanju kao Evropske unije, ovaj most ostaje zatvoren za saobraćaj. Pošto je ovo pitanje koje spada u okvir dijaloga kojim posreduje (EU), o pregovorima i bilo kakvim odlukama u vezi sa mostom treba da se razgovara i da se održavaju u okviru dijaloga, uz učešće zvaničnih predstavnika obje strane, Kosova i Srbije“, poručio je Stano.

On je pozvao obje strane da napreduju u primjeni svih sporazuma, koji čekaju na implementaciju.

„Sporazum o regulaciji mosta na Kosovu je dio sporazuma koji su već postignuti u dijalogu, dva puta. Sve obaveze iz sporazuma koje čekaju (na primjenu) treba da se ispune bez odlaganja. Isto važi i za sporazum o mostu i sporazum o putu ka normalizaciji odnosa“, naveo je Stano.

On je dodao da „svi ovi jednostrani koraci, nekoordinisani koraci“ preusmjeravaju pažnju sa glavnog prioriteta za obje strane, a to je, kako je naveo, sprovođenje Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

Srpska lista pozvala je u četvrtak Brisel, Kfor i Euleks da sriječe premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da otvaranjem mosta na Ibru za vozila izazove još jednu krizu na sjeveru Kosova i Metohije, kao i da stanu na put njegovom planu za progon Srba sa KiM.

Zamjenik komandira kosovske policije za sjever Veton Eljšani prethodno je rekao da će most biti otvoren vrlo brzo.

Most na Ibru dijeli Kosovsku Mitrovicu na južni dio grada, gdje žive Albanci i sjeverni dio, gdje žive uglavnom Srbi. Na njemu je više puta dolazilo do sukoba Srba i Albanaca koji su pokušavali da pređu u sjeverni dio grada, a most i danas čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava KFOR-a.

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.