Stanić: Predložićemo niz ekonomsko-socijalnih zakona na prvom narednom zasijedanju parlamenta

1

Vlada Zdravka Krivokapića je, poput Vlade DPS-SD u prethodnom mandatu, je nažalost, dala negativno mišljenje na naš predlog Zakona o izmjeni zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Ovim zakonom, predloženim od strane poslanika SDP u Skupštini Crne Gore,  predviđeno je značajno rasterećenje za crnogorske poslodavce, poručio je portparol SDP-a Mirko Stanić.

“U postojećem poreskom sistemu crnogorski poslodavci su najopterećeniji u regionu i jedni od najoptperećenijih u Evropi i plaćaju 64 evra na svakih 100 evra isplaćene plate. Naš predlog je da taj iznos bude najviše 55 evra na 100 isplaćenih neto plate. Ovim Krivokapić i njegovi ministri na djelu pokazuju što misle o crnogorskim privrednicima, pogotovo o sektoru male i srednje privrede koji čini 72% ukupne ekonomije, a zapošljava čak 75% radnika u našoj zemlji”, naveo je Stanić.

On je istakao da je mala  i srednja privreda najpogođenija ovako visokim porezima, i u kombinaciji sa previsokim akcizama, stopom PDV, raznim parafiskalnim nametima, ali i svim negativnim efektima korona krize, najveći broj njih će veoma teško dočekati ljeto.

“Zbog toga smo neprijatno iznenađeni odlukom Krivokapićeve Vlade, koja nastavlja negativni odnos svojih DPS prethodnika prema opravdanim zahjtevima crnogorskih privrednika čiji proizvodi i usluge ne mogu biti konkurentni ni u regionu, sa ovakvom poreskom politikom. Očekujemo, međutim, podršku naših kolega iz vladajuće skupštinske većine za ovaj zakonski predlog, jer su ga upravo oni u prošlom skupštinskom sazivu snažno podržavali, dok su bili u opozicionim klupama”, naglašava Stanić.

Ističe da SDP na istom rješenju insistira godinama unazad, i tada su, kako dodaje, imali podršku aktuelne vlasti, kada su i jedni i drugi bili opozicija.

“Vjerujemo da im se stav po ovom pitanju i odnos prema građanima nijesu promijenili činjenicom da su postali vlast. Zbog toga ćemo ovaj, ali i niz drugih ekonomsko-socijalnih zakona predložiti na prvom narednom zasijedanju parlamenta, kako bi se sve političke partije, naročito one koje su na papiru ljevičarske i radničke, izjasnile o njima i time poslale poruku crnogorskoj javnosti koliko se brinu o povećanju standarda naših sugrađana”, zaključuje Stanić.

 

 

1 Comment
  1. Tolosi komentariše

    Prvo od DPS=a ucili pa onda skupa krali. Kad su poceli krasti vise od DPS-a ovi su ih skartirali. Ucenici pretekli ucitelje.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.