Šta se dešava kada legnete odmah poslije jela

0

Nema ništa ljepše od dremke poslije ručka, zar ne? Sa druge strane, mnogi ljekari savjetuju da to nikako ne treba da činimo, jer se to može negativno odraziti na zdravlje.

Kako objašnjava jedan gastroenterolog, postoji mogućnost da se hrana koju ste upravo konzumirali vrati nazad u grlo (zajedno sa malo želudačne kisjeline).

Ako se to dogodi, mogu se pojaviti simptomi gorušice, možete osjetiti peckanje u grudima i grlu, imati kisjeli ukus u ustima, a može se javiti i povraćanje.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Applied Phychology, Nutrition, and Metabolism, takođe je pokazalo zanimljive rezultate.

Sudeći prema njemu, položaj tijela tokom objedovanja utiče na varenje, tačnije na apsorpciju hranljivih materija. Istraživači su proučavali kako jedenje hrane u sjedećem, uspravnom ili ležećem položaju utiče na varenje. Tako su došli do otkrića da jedenje hrane u ležećem položaju podstiče pražnjenje želuca i poboljšava apsorpciju hranljivih materija – aminokisjelina.

Da li je preporučljivo ležati odmah nakon obroka?

Istina je da zapravo ne postoji scenario u kojem bi ležanje na krevetu nakon obroka bilo preporučljivo. Kako objašnjava stručnjak, osobe sa određenim zdravstvenim problemima treba da budu posebno oprezne. Na prvom mjestu, pacijentima sa gastroezofagealnom refluksnom bolešću, čak i sa stanjima kao što je hijatusna kila, ne preporučuje se ležanje nakon jela.

Po pravilu, poslije jela je bolje sjedeti ili najmanje 30 minuta šetati. Osim toga, važno je da vodite računa kada večerate, da ne biste punog stomaka išli u krevet. Zbog toga posljednji obrok u toku dana treba da bude najmanje dva sata prije nego što odete na spavanje, a najbolje bi bilo kada biste nakon večere otišli u kratku šetnju.

(RTCG)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.