Šta povezuje pokušaj državnog udara u Bjelorusiji i Bajdenovog savjetnika

0

Bjeloruska državna televizija ONT ukazala je na vezu savetnika američkog predsjednika Džozefa Bajdena – Majkla Karpentera – sa pripremom državnog udara i atentatom na bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka.

„To je sve zaista ozbiljno i nije moglo proći bez SAD. Stejt department je reagovao, istina, uzdržano: Svaka pretpostavka da američka Vlada stoji iza toga ili da je na bilo koji način umiješana u ubistvo Lukašenka je apsolutno laž. Tada, da navedemo gdje Vašington treba da traži istinu – u samom Vašingtonu, kod Bajdenovog savjetnika Majkla Karpentera. On može reći, ako želi“, saopštila je televizija.

Oni su obećali da će naredne nedelje saopštiti više detalja o ovom slučaju.

Podsjetimo, predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je 17. aprila objavio da je privedena grupa ljudi koja je pripremala atentat na njega i njegovu djecu. Prema riječima predsjednika, u ovo su umiješane američke obavještajne službe. Pri tome su grupu činili i državljani Belorusije i stranci koji su, prema izjavi bjeloruskog KGB, pored fizičkog eliminisanja Lukašenka i članova njegove porodice, želeli da organizuju oružanu pobunu kako bi nasilnim putem preuzeli vlast.

Kako je saopštila Federalna služba bezbjednosti Rusije (FSB), u Moskvi je, između ostalog, priveden i advokat sa dvojnim – američkim i bjeloruskim državljanstvom Jurij Zenkovič i bjeloruski politikolog Aleksandar Feduta – takođe sa dvojnim državljanstvom, koji su zajedno sa ostalim članovima grupe planirali vojni puč 9. maja u Minsku. U istoj grupi je bio i lider opozicione stranke Grigorij Kostusev.

Izvor: Sputnjik

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.