Šta očekuje Arktik do kraja vijeka?

0

Stručnjaci sa Marčuk instituta za numeričku matematiku na ruskoj akademiji nauka predviđaju da će emisija štetnih gasova povećati temperaturu u Arktičkom bazenu za 20 stepeni do kraja vijeka, rekao je danas vodeći ekspert Jevgenij Volodin za TASS.

Naučnici su napravili klimatski model, baziran na mogućim promjenama u atmosferi, okeanu, tlu i vegetaciji, kao i na gustini leda na morima, pogođenim povećanim emisijama štetnih gasova.

“Klimatski model nam pokazuje da bi najveće zagrijavanje moglo da bude na Arktiku. Prema pesimističnom scenariju, gdje bi zagađenje samo raslo, pa bi tako do kraja vijeka na Arktiku moglo da dođe do porasta od 20 stepeni”, rekao je Volodin.

Čak i da države preuzmu radikalne mjere kojima bi ukinula tešku industriju, ne bi bilo moguće spriječiti povećanje količine vazduha na Arktiku, dodaju ruski naučnici.

“Na primjer, ako bi se do 2050. godine emisija štetnih gasova svela na nulu, zbog aktuelnog klimatskog trenda, u 21. vijeku bi se temperatura svakako povećala za dva do tri stepena”, dodao je Volodin.

Prosječna temperatura na Arktiku je između minus 30 i minus 10, zavisno od regiona.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.