Šta nam donosi izvještaj o radu Tužilačkog i Sudskog savjeta: Konačna stabilnost pravosudnih organa nakon višegodišnje blokade

0

U Temi Jutra Prve televizije komentarisan je izvještaj o radu Tužilačkog savjeta i državnog tužilaštva za 2023. godnu i Godišnji izvještaj o radu Sudskog savjeta i ukupnom stanju u sudstvu za pomenutu godinu. Izvještaj bi u petak trebalo da se nađe pred poslanicima.

O toj temi govorili su član odbora za politički sistem pravosuđe i uprave Vasilije Čarapić, advokat Andrijana Razić i član Tužilačkog savjeta Filip Jovović.

Filip Jovović je kazao da izvještaj predstavlja presjek stanja u prošloj godini a fokus je bio na nekim ključnim izazovima koji su pratili tužilaštvo.

„On se sastojao od statističkih pokazatelja sa osvrtom na ključne teme koje intrigiraju javnost. Pred poslanicima će se naći izvještaj a do sada smo mogli čuti pred Odborom da je bila intenzivna rasprava. Očekujem da će i na Plenumu biti vrlo interesantno za širu javnost. U svakom slučaju, taj izvještaj pokazuje progres u radu tužilaštva a nadam se da će nastaviti istim tempom“, kazao je on.

FOTO: Jovović

 

Dodaje da postoje i teškoće u radu ali se nada da će i te teškoće uspjeti da savlada.

„Ono što želim da kažem je da imamo problem sa prostornim i kadrovskim kapacitetima. To je u primarnom fokusu a ostalo će se riješiti kako bi državno tužilačka organizacija očuvala pravni poredak“, kazao je on.

Vasilije Čarapić navodi da će njihov klub podržati izvještaj o radu tužilaštva i da je tužilaštvo stvarno adresiralo brojne preporuke koje su adresirali.

„Ovaj izvještaj je nedavno usvojen zbog blokade Skupštine a ono što je jako bitno je da se poboljšala komunikacija između Tužilaštva, Parlamenta i Izvršne vlasti. Mi tačno znamo upravo kroz djelovanje i komentare nosilaca najvećih funkcija u tužilaštvu šta da radimo da pojačamo i pomognemo. Saradnja se popravlja i to je ključna stvar zbog koje smo optimistični“, kazao je Čarapić.

FOTO: Čarapić

 

Andrijana Razić navodi da je u pitanju kontinuitet pomaka u radu Tužilaštva i u komunikaciji sa javnošću i organa između sebe.

„Takođe kadrovski su tu neke promjene nastupila i u Tužilaštvu, desila su se neka imenovanja a ono što opterećuje državni organ je nedostatak prostornih i kadrovskih kapaciteta. Ovo što politika priča – i dalje je samo prazna retorika i nema nikakvih pomaka. Prošlo je dugo od kad je izabran GST i od obećanja za nove zgrade kao i finansijsku pomoć“, kazala je ona.

FOTO: Razić

 

Mišljenja je da je to samo demagogija koju izvršna vlast uporno praktikuje a bez da prelazi na konkretnu podršku koja je neophodna.

„Tužilaštvo radi ono što je do njega ali tu i dalje fali podrška spolja“, podvukla je ona.

Filip Jovović je kazao da su nadležnosti Tužilačkog i Sudskog savjeta donekle limitirane ali da će novo zakonsko rješenje ojačati njihovu poziciju.

„U tom smislu pohvaljujem izmjene Zakona posebno u dijelu etičke odgovornosti koja je dodatno definisana a određene dileme su otklonjene. Sam taj institut odgovornosti će biti efikasniji. Postoji korpus određenih vrsta odgovornosti koje mogu da procjenjuju rad državnih tužilaca a kako budu rezultati određivanja tih odgovornosti, sasvim je sigurno da će i kvalitet rada biti bolji. To nije brz proces, potrebno je određeno vrijeme, ali imamo dobar start“, kazao je on.

Čarapić je kazao da se polako vraća povjerenje u Tužilačku organizaciju.

„Imamo novu eru kada je kompletiran Sudski savjet a nakon izmjena Zakona o Sudskom savjetu i sudovima da možemo da zamislimo da će se izabrati i predsjednik Vrhovnog suda. Vidjeli ste šta se sve radilo ali nakon izmjena zakona vjerujem da ćemo do toga i doći. Donešeni su brojni mehanizmi a lakše ćemo dolaziti do novih tužilaca a kadrovski problem će se lakše riješiti, naročito u SDT-u koji vodi istorijske postupke. Oni se više ne bave smjenama direktora škola već bitnim stvarima a te istorijske procese trebamo voditi bez opterećenja drugim predmetima“, kazao je Čarapić dodajući da fokus treba biti na podizanje na veći nivo.

Što se tiče aspekta sudstva tu i dalje postoji ogroman prostor za unaprjeđenje a da prvi korak mora biti izbor predsjednika Vrhovnog suda.

„Mi smo i dalje, bez obzira što imamo v.d.-a, to je organizacija koju karakteriše imidž Vesne Medenice. Svi znamo šta se desilo i u kom pravcu je to krenulo. To je srozalo pravosuđe. Čekamo novi momenat, kompletiranje Sudskog savjeta je dobar korak i optimističan sam. Ono što je jako bitno naglasiti je da sa svim stvarima koje smo mi uradili je da u Crnoj Gori postoji vladavina prava bar na minimumu Evropske unije. Nakon dobijanja IBAR-a, niko neće moći da kaže da imamo nisku vladavinu prava“, kazao je Čarapić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.