Šta “mali Šengen” donosi regionu: Sporazum koji može da pomiri narode Balkana

Šta “mali Šengen” donosi regionu: Sporazum koji može da pomiri narode Balkana

Izvršni sekretar Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbjednost Darko Obradović ocijenio je danas da je “mali Šengen” ključan za dugoročni mir na Balkanu.

– Ono što može konačno da pomiri narode Balkana jeste ekonomija i mogućnost boljeg života na ovim prostorima, bez potrebe da se putuje u inostranstvo u potrazi za boljim poslom, a jedan od prvih i najbitnijih koraka u tom smjeru predstavlja sporazum o “malom Šengenu” – kaže u intervjuu za Kosovo olajn Obradović.

On je ocijenio da set dokumenata koji su potpisani u cilju realizacije “malog Šengena” pokazuje veliku spremnost država u regionu za saradnju i izgradnju kooperativnog okruženja.

– Inicijativa predsjednika (Srbije Aleksandra) Vučića pokazuje visok nivo strateškog promišljanja i kretanja u susret izazovima u jednom postkonfliktnom području kakav je Balkan. Od velike važnosti za dugoročan mir je bolje povezivanje i upoznavanje naroda Balkana. Ekonomija uvijek ide ispred politike, tako da i u ovom slučaju “malog Šengena” pokazuje posvećenost ekonomskom razvitku i višem standardu naših građana – rekao je Obradović.

On je dodao da je neosnovan strah građana da će kriminalci lakše prelaziti granice.

– Podsjetio bih da su kriminalne organizacije i kriminalci na Balkanu, za razliku od država, uvek njegovali dobre odnose radi vršenja krivičnih djela sa elementima organizovanog kriminala. S druge strane, granice će se prelaziti uz ličnu kartu, što znači da će svakako postojati punktovi za kontrolu prelaska granica i obradu pojedinaca. Isto tako, zaštita državne granice u njenom punom obimu, za sve države, ostaje na snazi – rekao je Obradović.

Protivljenje Podgorice ovoj inicijativi on objašnjava time da političke elite u Crnoj Gori nastoje da njihova politika u što većoj mjeri bude nezavisna od političkog Beograda i u neku ruku čak i suprotna.

Podsjetio je i da je Crna Gora postala i članica NATO i na putu je ka EU, i vjerovatno zato ne želi nikakvu alternativu evroatlantskim integracijama i možda percipira “mini-Šengen” kao vid zamjene za neizvjestan datum pristupa EU.

S druge strane, motivi protivljenja Prištine su svakako statusne prirode, jer Srbija kao inicijator “malog-Šengena” ne priznaje nezavisno Kosovo i u skladu s tim se ponaša.

Obradović je, međutim, dodao da smatra da je za građane Balkana veoma značajno da u cilju multietničkog sklada i izgradnje povjerenja u postkonfliktnom regionu i Kosovo bude obuhvaćeno i uključeno u ovu pomirljivu, razvojnu i pre svega ekonomski dobrobitnu inicijativu, s tim da bi Priština morala da povuče takse na srpsku robu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *