Šta je sve obilježilo ministarsku karijeru Andreja Milovića: Napadi na kolegenice, neizručenje turskog mafijaša, droga pronađena u njegovom autu, pokušaj smjene šefa SPO-a…

0

Odlazeći ministar pravde Andrej Milović imao je burnu političku karijeru. Bio je kadar Vlade Zdravka Krivokapića, funkcioner PES-a, ministar pravde, bivši je rusofil, sada najveći pobornik za nezavisnu Crnu Goru.

Ovih dana u žiži javnosti je priča oko njegove smjene a sve nakon dobijanja IBAR-a, a sam ministar je kazao da će sve reći o odnosu sa premijerom Milojkom Spajićem.

A nije da nije bilo skandala koje je ministar izazvao. Pitanje izručenja turskog mafijaša Binalija Čamgoza, verbalni napadi na njegovu kolegenicu Jevrosimu Pejović, uvijek aktuelno pitanje Do Kvona, ali i optužbe na Odboru za bezbjednost između njega i šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića gdje je navodno droga pronađena u Milovićevom automobilu.

Napad na Jevrosimu Pejović

Bivša članica PES-a i poslanica Nezavisnog kluba odbornika u Skupštini Crne Gore često je optuživala Andreja Milovića da je napao prilikom jedne od sjednica stranačkih organa.

Pejović koja je na parlamentarnim izborima 11. juna bila na listi Pokreta Evropa sad (PES) kao i Milović, je 5. oktobra optužila Milovića da joj je upućivao prijetnje kako će joj život pretvoriti u pakao.

On je Pejovićevu doveo u vezu sa bivšim premijerom Dritanom Abazovićem kao da je ona njegov kadar.

„On pokazuje najbolje namjere kao Vaš sufler, kakvu ima konekciju sa Vama i ko stoji iz Vas i čija je to igranka bila da se ja predstavim kao nasilnik i kao neko ko prijeti ženama, što nikad u životu nisam radio. Ali dobro nastavite Vi da suflerišete njoj, Vi ste iz iste kuhinje, ista vam je adresa, isti vam je vlasnik, poslodavac. Predstaviti mene kao nasilnika ne možete, znam da biste to voljeli, ali nažalost tako je kako je“, rekao je Milović.

FOTO: Jevrosima Pejović

 

Do Kvonova saga

Jedan od glavnih glasnogovornika u aferi Do Kvon bio je upravo Andrej Milović koji je kao „kičma Milojka Spajića“ istog i branio kada su pristizale optužbe da su njih dvojica povezani.

Hyeong Do Kwon osumnjičen je za prevaru vrijednu 40 milijardi dolara preko kriptovaluta.

Zbog toga je u Južnoj Koreji izdat nalog za njegovo hapšenje, nakon što su njegove kriptovalute Terra i Luna doživjele krah, kao i kompanija Teraform Labs, u kojoj je suvlasnik. Time su investitori izgubili milijarde, a mnogi životnu ušteđevinu. Južnokorejske vlasti su ga optužile za prevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala, čime se našao i na crvenoj Interpolovoj potjernici.

Komisija za vrijednosne papire SAD je optužila je Do Kvona i Terraform Labs sa sjedištem u Singapuru za organizovanje prevare s vrijednosnim papirima kripto imovine u vrijednosti više milijardi dolara, uključujući algoritamski stabilcoin i druge vrijednosne papire kripto imovine, objavila je Komisija sredinom februara. Izuručenje Do Kvona traže Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države (SAD).

FOTO: Do Kvon

 

Do Kvon je uhapšen kada je pokušao da napusti Crnu Goru sa podgoričkog aerodroma 23. marta, zbog falsifikovanja putne isprave.

On i Hon Čang su prilikom granične kontrole na privatnom letu za Dubai koristili falsifikovane pasoše, a kada su pretreseni, kod njih su pronađene i oduzete lažne putne isprave Kostarike, Koreje i Belgije.

Zaplijenjena su im tri laptopa i pet mobilnih telefona.

Odbijanje da izruči turskog mafijaša

Ministar pravde takođe se našaoo u žiži javnosti u slučaju Binalija Čamgoza, ozloglašenog turskog mafijaša, koji se danas nalazi u azilu u Crnoj Gori.

Turska ga potražuje zbog sumnje u stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj ubistva. Crna Gora je odbila da ga izruči zbog zdravstvenog stanja, ali i etničkog porijekla zbog kojeg bi, kako sumnjaju, mogao biti dodatno ugrožen. Zbog ovoga je zatražio politički azil.

Četrdesetjednogodišnjeg Binalija Čamgoza crnogorska policija prvi put je uhapsila po potjernici Interpola jula 2022. godine.

Prilikom hapšenja, kod sebe je imao falsifikovani pasoš na ime Mehmet Ali Bajhan. Mjesec ranije je koristeći taj falsifikovani pasoš u Budvi osnovao kompaniju „Lion & D“, čija je djelatnost izgradnja nekretnina. Većinski vlasnik i izvršni direktor kompanije je, prema podacima Centralnog registra, takođe turski državljanin Deniz Aksu. U Registru nema drugih kompanija u Crnoj Gori na njihovo ime.

Turska je po hapšenju Čamgoza 2022. godine zatražila njegovo izručenje.

FOTO: Binali Čamgoz

 

Viši sud je još u aprilu 2023. godine utvrdio da su ispunjeni uslovi za to, što je potvrdio i Apelacioni u junu iste godine.

Nakon što je godinu i po, od jula 2022. do decembra 2023., proveo u pritvoru u Spužu, nadomak Podgorice, Čamgoz je prebačen u Prihvatilište za strance.

Milović je 22. januara odlučio da Crna Gora neće izručiti turskog državljanina Ankari. Sedam dana kasnije, 30. januara ponovo ga hapse. Ovog puta zbog sumnje da je počinio krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, a koje se tiče registracije firme „Lion & D“, od prije godinu i po.

Bez obzira na odluku o neizručenju od strane Andreja Milovića, premijer Milojko Spajić je, kratko 31. januara kazao da će ministar pravde ubuduće morati da se konsultuje sa njim prije donošenja ovakvih odluka.

Optužbe na Odboru za bezbjednost: U Milovićevom autu pronađena droga?

Šef SPO-a Predrag Šuković pokazao je na Odboru za bezbejdnost i odbranu održanom početkom godine fotografije koje inkriminišu ministra pravde Andreja Milovića i to da je švercer droge.

„U Sarajevu je izvršen pretres vozila vlasništva Andreja Milovića koje je koristilo određeno lice koje je lišeno slobode. To je jedan dopis. Drugi dopis je da je u ovom vozilu pronađena droga a sarajevsko tužilaštvo pita kako je došao u posjed tog vozila“, kazao je Šuković.

„Nigdje nije saslušavan na ove okolnosti. Ovo je vozilo Andreja Milovića, nafilovano drogom. Ovdje nije malo. On ovo vozilo prijavljuje u svom imovinskom kartonu“, kazao je Šuković.

Posle izbora, Andrej Milović ima kontakte sa mnogim licima iz kriminalne sredina, a njegova djevojka je BIL lice a bila je i u vezi sa šefom jedne od najjačih OKG-a sa ovih prostora.

Kako dodaje, poslije izbora Milović ima razne kontakte iz kriminalne sredine, jedna je i M.M. BIL lice.

„U septembru Milović traži od Terzića traži da se to lice skine s zabrane lica u Srbiju i Terzić meni to kaže. Nadam se samo da mu je rečeno integralno ono što sam mu poručio – „to preko mene neće niko završavat“. Reakcija mu je bila – „kad ja dođem, taj ga više neće biti u bezbjedonosnom sektoru“. Što se tiće njegovog druženja i bliskih veza s kriminalnim grupama, nijesu ovo jedine. Dobićete precizne informacije o njegovim kontaktima sa OKG na zatvorenom dijelu sjednice“, kazao je Šuković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.