SSCG: Poslanici da podrže budžet; Prevazići razlike u cilju stabilizacije sistema

0

Predsjednik Saveza sindikata Crne Gore Ranko Božović apelovao je na poslanike da podrže budžet i prevaziđu razlike u cilju stabilizacije sistema a kako su kazali, sve u službi države.

Iz Saveza sindikata Crne Gore su saopštili da se od svog osnivanja zalažu za promjene koje će doprinijeti bržoj demokratizaciji društva i uspostavljanju države socijalne pravde. Zato, kako su kazali, ne mogu a da ne izraze duboku zabrinutost aktuelnim dešavanjima na društvenoj i političkoj sceni.

– Svjedoci smo da se političari, iz dana u dan, sve više udaljavaju od svakodnevnih životnih tema od esencijalnog značaja za kvalitet života zaposlenih i građana, fokusirajući se na međusobna optuživanja bili u vlasti ili u opoziciji – kazao je predsjednik Skupštine Saveza sindikata Crne Gore, Ranko Božović upućujući apel poslanicima da podrže budžet i prevaziđu razlike u cilju stabilizacije sistema, a sve u službi države.

– SSCG kroz gradske sindikate zadovoljan je pregovorima uoči predlaganja budžeta sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem koji je uvažio zahtjeve sindikata i budžetom planirao uvećanja zarada za zaposlene od januara sljedeće godine. Uzimajući sve navedeno samo stabilna politička situacija može garantovati održivu ekonomiju, rast i razvoj životnog standarda. U protivnom, sadašnja situacija ako potraje izazvaće sve veće nezadovoljstvo zaposlenih i građana koje će dovesti do pada životnog standarda i ukupnog nezadovoljstva –  kazao je Božović.

On u saopštenju napominje da se novi Opšti kolektivni ugovor kao osnovni dokument za radnike ne potpisuje već četiri godine.

– Tražimo da se u okviru socijalnog dijaloga nađe rješenje i ovaj dokument potpiše do kraja godine u protivnom radnici će ostati bez osnovnih prava, što će izazvati dodatna nezadovoljstva kod zaposlenih, a samim tim i radikalizaciju sindikalne borbe. Takođe, poznato nam je da već duže vrijeme EU insistira na socijalnom dijalogu sindikata, poslodavaca i Vlade. Na kraju, svega navedenog pored poboljšanja životnog standarda zaposlenih, moramo uzeti u obzir da i je krajnji cilj naše male, a velike Crne Gore da postane punopravna članica EU – kazao je Božović.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.