Srzentić: Radićemo na stvaranju uslova za nesmetan rad medija

0

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija i Vlada Crne Gore će u 2021. godini  raditi na unapređenju ambijenta za rad medija stvaranjem uslova za održiv i nesmetan rad medija i medijskih organizacija i unapređenje položaja novinara, poručila je Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamra Srzentić.

Kako je kazala, duga i bogata istorija, 150 godina crnogorskog novinarstva, od prvog broja „Crnogorca“ nas čini izuzetno ponosnim i obavezuje da u javnom interesu kontinuirano snažimo ugled medijske profesije, jačamo medijski pluralizam i slobodu govora.

”Sa punim uvažavanjem vaše novinarske profesije ovih dana upoznajem novinare i novinarke u Crnoj Gori kojima želim da, i, mimo ovog dana, ukažem poštovanje i divljenje prema poslu koji radite i koji doprinosi demokratizaciji crnogorskog društva, jačanju slobode govora, ali i crnogorskih institucija”, poručila je Srzentić.

Ona je istakla da zna koliko posao novinara svakodnevno traži odricanja i koliko su izloženi velikom broju informacija i dezinformacija, pritisku da brzo, profesionalno i blagovremeno informišu javnost, a da odgovore novinarskim i profesionalnim standardima i koliko su često zbog toga izloženi napadima i govoru mržnje u online prostoru.

”Medijska privreda nije ostala pošteđena krize koja nas je pogodila globalno usljed pandemije korona virusa. Vi ste radili svoj posao bez obzira na egzistencijalnu nesigurnost, intenzivniji radni tempo i pritisak uslijed izvještavanja o COVID-19 bez zaštitne opreme”, naglasila je ona.

Zahvalila se na zalaganju i doprinosu koji daju novinari da naše društvo bude bolje, da informacije dođu do građana.

”Što nas kritikujete, podsjećate, podstičete da budemo bolji i otvarate teme koje čine da uprava bude efikasnija i u službi građana”, poručuje.

Kako je istakla, kao ministarka zadužena za transparentnost i oblast medija, biće otvorena da  čuje i otvori dijalog za sve sugestije koje se tiču unapređenja zakonodavnog okvira i medijskog pluralizma.

”I ne samo to, nego ćemo tražiti načine da vam olakšamo posao i pristup informacijama, insistirati na najboljim rješenjima kroz Izmjene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama i jačanje transparentnosti institucija, čemu ću tokom mandata biti posebno posvećena”, kazala je Srzentić.

U narednom periodu, kroz seriju sastanaka, kako je poručila, novnari će biti pozvani da predstave stanje u ovoj oblasti iz njihovog ugla, a zajedno će se raditi na rješenjima koja će unaprediti medijsku scenu i položaj novinara u njoj.

”Neophodna je uzajamna podrška institucija države i medija, a posebno novinara, kako bi svako u svom poslu bio još bolji“, zaključila je ministarka Tamara Srzentić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.