Srpska lista neće podržati vladu Aljbina Kurtija

0

Šef poslaničke grupe Srpske liste u kosovskoj skupštini Igor Simić rekao je da će se Srpska lista žaliti Ustavnom sudu.

Razlog za to je što Srpskoj listi po zakonu pripadaju dva, a ne jedno ministarstvo, kao i da neće glasati za vladu Aljbina Kurtija.

Simić je naveo da je Srpska lista podnijela potpise 11 poslanika, i da kao takva, ima prava na dva ministarstva.

“Prva prilika za djelovanje i odmah ste prekršili Ustav. Dobro znate da Srpska lista sa jedanaest potpisa poslanika ima pravo na dva ministarstva koja pripadaju nevećinskim zajednicama i to ne kao vaš ili bilo čiji poklon već kao nešto što su nam građani dali legalni i legitimno glasajući za Srpsku listu na izborima. To smo vam predočili na sastanku koji smo imali zajedno sa jedanaest potpisa poslanika što predstavlja večinu od polovine nevećinskih poslanika u ovoj sali”, rekao je Simić.

Simić je napomenuo da je ignorisanje prava i kršenje ustava loš početak za vladu koju Kurti planira da vodi.

“Ovo je istovremeno i loša poruka svim građanima i zbog ovakvog postupka Srpska lista neće podržati ovu vladu, šta više uputićemo žalbu Ustavnom sudu da bi zaštitili prava našeg naroda koji se ovim predlogom krši”, obrazložio je Simić.

Ovo je po njegovim riječima poruka koja je poslata građanima da Kurtiju nije stalo do poštovanja zakona i vladavine prava.

“Vi ste, gospodine mandataru, ovim poslali poruku da vam nije stalo do zakona, zaštiti prava, demokratijia, što ste sve spomenuli u vašem ekspozeu. Drago mi je, nažalost, što su to mogli da čuju i predstavnici međunarodne zajednice, ali i čitava javnost, da bi znali kakvu vladu planirate da vodite. Srpska lista je dobila glasove građana kako bi se borili za njihova prava. To je naša obaveza i zato još jednom kažem nećemo podržati vaš predlog”, zaključio je Simić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.