Sretenjsko slavlje u „Srpskoj kući“

0

Skromnom svečanošću pod nazivom „Sretenju u sretanje“, sinoć je u „Srpskoj kući“ obilježen Dan osnivanja ove krovne institucije nauke, kultute i umjetnosti srpskog naroda u Crnoj Gori.

Osvrćući se na šest godina trajanja „Srpske kuće“, izvršni direktor, Emilo Labudović, je istakao da su Srbi u Crnoj Gori očekivali da su njenim osnivanjem „razapeli čador na đedovini“, ali su od strane države i njenih institucija dočekani kao stranci i uzurpatori. „Taj i takav odnos prema ovoj kući traje i danas, rekao je Labudović, ali zahvaljujući prije svega pokroviteljstvu predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, i finansijskoj potpori Vlade Srbije, ‘Srpska kuća’ traje i opstajava, uspješno vršeći svoju kulturnu misiju“!

Jedan od bitnijih elemenata te misije svakako je i vrednovanje pojedinačnog doprinosa kulturnoj baštini Srba u Crnoj Gori. Tim povodom, nagradu za životno djelo „Zlatna kruna Nemanjića“ „Srpska kuća“ je ove godine dodijelila istaknutom srpskom intekektualcu i svestranom stvaraocu, profesoru Todoru Živaljeviću – Veličkom. Obrazlažući ovu odluku, Labudović je istakao da je stvaralačkk opus Todora Živaljevića, profesora, pisca i slikara, sam po sebi vrijedan i većih priznanja i da njegovo ime više čini čast nagradi nego ona njemu. „Taj vječiti berač zavičajnih mjesečina, ranjen pod oba krila metohijskom i veličkom tragedijom, maštar pejzaža slikanih dušom i beskompromisni borac za srpski jezik i ćirilicu, ostavlja za sobom neizbrisiv trag i bogatu ostavštinu srpskoj kulturi ne samo u Crnoj Gori“, rekao je Labudović.

U okviru svečanosti je otvorena i tradicionalna nagradna likovna izložba i dodijeljene nagrade za najbolje radove. Predsjednica stručnog žirija, dr Ivana Prlinčević, akademski slikar i član ULUS-a, posebno je istakla bogastvo motiva, tehnika i izraza koje je zatekla na izloženim djelima, nešto što se, kako je rekla, rijetko sreće i na mnogim renomiranijim smotrama likovnog stvaralaštva. Prva nagrada dodijeljena je slici „Vinčanski kod“, autora Marka Pejovića, duga skulpturi „Majka“, autora Milenka Vujoševića, a treća slici „Bjelopavlićki pejzaž“, autorke Slavke – Nate Radunović.

Nagrada „Lazo M. Kostić“, za najbolju knjigu iz oblasti društvenih nauka ove godine dodijeljena je profesoru dr Savu D. Markoviću, za knjigu „Pravni običaji kod Moračana i Rovčana“. Obrazlažući odluku da ova knjiga bude nagrađena, predsjednik žirija, dr Žarko Leković, je rekao da je ona rezultat autorovog skoro dvodecenijskog traganja kroz bogato nasleđe običajnog prava Crne Gore i da predstavlja vanredan doprinos pravnoj misli i kulturi ne samo ovdašnjih prostora.

Zahvaljujući se u ime nagrađenih, dr Savo D. Marković je rekao da mu, iako nikad nije bio „lovac na nagrade“, ova pričinjava trostruko radovanje. Prvo, jer nosi ime jednog od najvećih pravnih teoretičara dvadesetog vijeka čije se djelo, neopravdano i nezasluženo, još uvijek nalazi u tami nebrige i nezainteresovanost naučne javnosti, drugo, jer priznanje dolazi od srpske institucije čiji rad i doprinos visoko cijeni i, treće, jer dokazuje da, iako rijetki, radovi iz ove oblasti bivaju zapaženi i vrednovni. Novčanog iznosa nagrade dr Savo se odrekao u korist bogaćenja knjižnog fonda biblioteke „Srpske kuće“.

Svečanosti u „Srpskoj kući“ prisustvovali su otpravnica poslova u Ambasadi Republike Srbije, gospođa Jelisaveta Čolanović, i konzul Nemanja Sekicki.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.