Srećni dobitnik iz Ilinoisa, na lotou dobio 1,28 milijardi dolara, ali uz poreze uzeće mnogo manje od dobitka

0

Svijet je nedavno obišla vijest da je neko u SAD dobio 1.28 milijardi dolara na lutriji.

Cijeli svijet poželio je da bude na mjestu srećnog dobitnika, ali kada je postalo jasno koliko poreza mora platiti državi, mnogi su ostali zgroženi.

Forbs je izračunao da će dobitnik dobiti puno manje od 1.28 milijardi dolara.

Forbs navodi da dobitnik može dobiti cijeli iznos u ratama, ali ako želi sve i odmah, dobiće “samo” 747.2 miliona dolara.

Ako se pretpostavi da će dobitnik tražiti isplatu, odmah će ga udariti porez od 37 odsto, te njegov dobitak pada na 657.8 miliona dolara.

No, tu nije kraj. Savezna stopa poreza ide i do 37 odsto, a novopečeni milijarder je u gornjem razredu i saveznoj državi će platiti stotine miliona dolara.

Ostatak iznosa koji pripada pobjedniku opet je u opasnosti da se suoči s federalnom stopom poreza na dohodak od 37 odsto.

Ako pobjednik spada u najviši porezni razred od 37 odsto, tada se pobjedniku ponovo naplaćuje dodatni porez. Dodatnih 97.136.000 dolara poreza rezultat je razlike između porezne stope od 37 odsto i stope poreza po odbitku od 24 odsto na ove brojke.

Dakle, kombinujući porez po odbitku od 24 odsto i dodatni porez od 13 odsto, pobjednik će se suočiti s federalnim porezom od 276.464.000 dolara.

Na kraju, novopečeni milijarder bi mogao dobiti 470.736.000 dolara nakon svih plaćanja poreza.

Srećka je kupljena u Ilinoisu, a on ima državni porez na dohodak od 4.95 odsto, tako da to dobitak smanjuje za još oko 37 miliona dolara.

U grubim brojevima, pod pretpostavkom da je dobitnik stanovnik Ilinoisa, to bi trebalo značiti da kući odnosi oko 433.7 miliona dolara. To je ogroman iznos, ali je daleko od onoga koji je dobio na lotou.

(CDM)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.