Srbija sledeće godine jedan od domaćina Međunarodnih vojnih igara?

0

Srbija bi sledeće godine mogla da bude jedan od domaćina Međunarodnih vojnih igara, jednog od najvećih vojno-sportskih takmičenja na svijetu,saznaju mediji.

Naši izvori navode da bi „Srbija mogla da uzme aktivno učešće u organizaciji takmičenja jedne od vojnih disciplina“, ali nisu precizirali o kojoj konkretno.

Nagađa se da bi to mogao da bude „Vojni reli“, koji se trenutno održava na krajnjem istoku Rusije, u Republici Tuva, gdje učestvuju i pripadnici Vojske Srbije, s obzirom na to da naša zemlja ima sve uslove da organizuje takmičenje tog tipa, ali se ne isključuje mogućnost da bi to moglo da bude i nadmetanje u nekoj drugoj vojnoj disciplini.

Podsjetimo, prve Međunarodne vojne igre organizovane su 2015. godine na inicijativu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua. On je tada predložio da i druge zemlje-učesnice uzmu učešće u organizaciji Vojnih igara na teritoriji svoje zemlje i već sledeće godine „vojna Olimpijada“ je, osim u Rusiji, organizovana i u Kazahstanu. Svake godine se povećava broj zemalja-domaćina, kao i broj takmičarskih disciplina i učesnika.

Ove godine se na Međunarodnim vojnim igrama takmiči 156 ekipa iz 32 zemlje u 30 vojnih disciplina, na teritoriji pet država — Rusije, Azerbejdžana, Jermenije, Belorusije i Uzbekistana. Broj zemalja koje na svojoj teritoriji organizuju Igre ove godine je smanjen zbog pandemije virusa korona.

Najveći broj takmičenja – čak 24 održava se u Ruskoj Federaciji, a neke od njih su: „Desantni vod“, „Aviadarts“, „Verni drug“, „Poljska kuhinja“ i druge.

Međunarodne vojne igre pomažu da se ojača povjerenje između oružanih snaga razlitih zemalja, a takođe doprinose jačanju prijateljskih veza i razmjeni iskustava između vojski.

„Glavno je da takmičenje doprinosi jačanju mira i međusobnog razumevanja između država i naroda”, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.
Prema njegovim riječima, vojnici iz različitih zemalja takmiče se u vještini, rukovanju tehnikom, stepenu obuke i discipline, provjeravaju svoju spremnost za prolazak kroz mnoga ozbiljna iskušenja i izvršavanje postavljenih zadataka u ekstremnim uslovima.

Srbija se ove godine takmiči u dvije discipline koje se održavaju u Rusiji – „Tenkovski biatlon“ i „Vojni reli“, a takođe i u „Snajperskoj granici“ na teritoriji Bjelorusije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.