Srbija se zatvara od sjutra, važe pooštrene mjere kao za vikend

0

Krizni štab je na sjednici prelomio i od sjutra će u Srbiji sve biti zatvoreno kao što je bio slučaj za vikend, javlja Blic.

Ovoga puta, zatvaranje važi i tokom radne nedelje, preciznije od sjutra, uključujući i naredni vikend. To znači da osim prehrambenih prodavnica i apoteka, gotovo ništa neće raditi.

Sjednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa počela je danas nešto poslije 8 sati.

Medicinski deo Kriznog štaba na poslednjih nekoliko zasedanja zahteva zaključavanje na 10 do 14 dana, dok su članovi Vlade, protiv toga.

Iako je premijerka Ana Brnabić najavila da će doći do pooštravanja mera, zasad nema preciznih informacija koje su, ali se pretpostavlja da će biti kompromis između struke i stava ekonomsko-političkog dijela.

-Videćemo šta je moguće da uradimo i šta je najpametnije da uradimo – rekla je Brnabić.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je posle konsultacija medicinskog dijela Kriznog štabasa premijerkom u nedelju da je struka ostala pri stavu da epidemiološke mjere moraju da budu pooštrene.

Kon je ponovio da mjere uvedene za vikend nisu bile dovoljne da se stopa zaraze smanji i da je medicinski dio govorio da nisu dovoljne i da su kozmetičke.

Iako je prvobitno struka govorila o zatvaranju na nedelju dana, pa onda i na 10, sada smo, zbog cjelokupne epidemiološke situacije stigli do minimum 14 dana, a o tome je govorio upravo dr Kon. Naveo je da minimum za “zatvaranje” sada nije više 10 dana, nego 14 dana.

– To je minimum vremena koje će biti potrebno da se spusti aktivnost virusa – rekao je Kon.

On je ocijenio da je epidemiološka slika vanredna, a da se povremeno “kada nema gde da se smjeste ljudi definiše kao katastrofalna”. Smatra da moraju da se sprovedu oštre mjere kako bi se spriječilo dalje širenje virusa.

“Ovo je u pravom smislu kompromisno rješenje, jer su mjere na snazi pet dana, a medicinski dio Kriznog štaba tražio je da to bude 14 dana. Da li će se one produžiti ili ne zavisi od svih nas, apelujem na maksimalnu disciplinu. Dugo smo i žustro razgovarali oko mjera, pokušavamo i dalje da nađemo najbolji mogući balans između zaštite zdravstvenih radnika, zaštite radnih mjesta i podrške privredi i mentalnog zdravlja nacije”, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je naglasila da neće biti ni policijskog časa, ni zabrane kretanja.

“Vrtići nastavljaju da rade u skladu sa svim epidemiološkim mjerama. I niži razredi osnovne škole će najvjerovatnije od ponedeljka preći na onlajn nastavu”, dodala je ona.

Pošte i banke će raditi, kao i sve državne institucije i proizvodni pogoni i kapaciteti, pojasnila je Brnabićeva, ističući da neće raditi kafići, restorani, tržni centri…

Skijališta i hoteli nastavljaju da rade, ali kafići i restorani u njima neće raditi, osim za goste hotela.

Premijerka je ponovo apelovala na građane da prime vakcinu protiv kovida 19.

Ona je navela da se očekuje da masovna vakcinacija počne da daje ozbiljne rezultate i da brojevi počnu da stagniraju.

Podsjetimo, na osnovu jučerašnjih podataka u Srbiji je bilo testirano 15.265 građana od kojih je 4.634 novozaraženih. Preminulo je 28 pacijenata, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije trenutno je njih 219.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.