Srbija se sveti Ukrajini i čeka čudo u Luksemburgu

Srbija se sveti Ukrajini i čeka čudo u Luksemburgu

Dođe kraj i kvalifikacijama. Teorija kaže da Srbija još ima čemu da se nada pred današnji meč sa Ukrajinom (15.00), ali u realnosti nisu baš velike šanse da se prvak Evrope i pobjednik Lige nacija Portugalija oklizne u Luksemburgu, koliko god teren na kojem će igrati bio u očajnom stanju.

Nego, da ne idemo toliko daleko, prvi uslov za bilo kakvu nadu je da Srbija pobijedi Ukrajinu, a ako je suditi po dosadašnjim igrama, pa i ovom poslednjom protiv Luksemburga na istom stadionu (3:2), biće to baš teška misija.

Selektor Ljubiša Tumbaković šta je probao u prethodnih pet utakmica mandata – probao je. Ovo danas bi trebalo da bude generalna proba za martovski baraž – ako tog nedeljnog čuda ne bude – pa bi, samim tim, trebalo da izvede na teren ono najbolje što ima, sa vizijom igre koju je zamislio kada je preuzeo Srbiju.

Od onog najboljeg što Orlovi imaju tu nisu povrijeđeni Filip Kostić i uvređeni Luka Jović, a po sudeći po raznim najavama, vrlo je vjerovatno da danas na terenu neće biti ni Sergeja Milinkovića-Savića, čijom igrom protiv Luksemburga mnogi u i oko reprezentacije nisu bili zadovoljni.

Samim tim, očekuje se da selektor Tumbaković odustane od ideje da igraju trojica ofanzivnih vezista, takozvanih “umjetnika”, na malom prostoru, a da šansu dobije jedan od bržih igrača po boku, koji bi grabio u prostor, umjesto da se gura u sredinu.

Na golu se očekuje da ponovo bude Marko Dmitrović, koji se ustoličio kao “jedinica” srpske reprezentacije u ovim kvalifikacijama, dok ne bi trebalo ni da bude promena u kvartetu ispred njega. Kapiten Aleksandar Kolarov je definitivno novi štoper Orlova, na njegovo dosadašnje mjesto uz levi bok uskočio je Filip Mladenović, dok na desnoj strani Nikola Maksimović i Nikola Milenković su se oprobali i kao desni štoperi i kao desni bekovi protiv Portugalije i Luksemburga. Mladi igrač Fjorentine trebalo bi i danas da se nađe uz desnu aut liniju.

Blok ispred poslednje linije činili su na poslednje dvije utakmice Nemanja Maksimović i Luka Milivojević, pa iako su se sreli sa brojim problemima u poslednja dva meča, najrealnije je da ostanu na svojim mestima i na ovoj završnoj utakmici kvalifikacija.

Za organizaciju napada biće zadužen Dušan Tadić, ovog puta u sredini polja, gdjese najbolje snalazi, sa lijevog boka pomagaće mu Adem Ljajić, kao na prethodnom meču, dok bi promjena trebalo da se desi na desnoj strani. Prvi kandidat za mjesto u timu je Nemanja Radonjić, koji je na tri poslednje utakmice postigao dva gola, doduše ušavši u igru s klupe. Opcija B je da se na desnoj strani nađe Mijat Gaćinović, koji je po desnoj strani igrao protiv Ukrajine i u Lavovu, ali to je, ipak, bilo u mandatu Mladena Krstajića.

Ako negdje nema dilema, onda je to mjesto špica. Sa deset golova na poslednjih šest utakmica Aleksandar Mitrović se zacementirao kao nezamjenjiva udarna igla Orlova, a da je u top formi potvrdio je i u četvrtak uveče sa dva pogotka protiv Luksemburga.

Fudbaleri Srbije imaće više motiva za današnji duel sa Ukrajinom. Naravno, prvi je da pobjedom ostanu do poslednjeg minuta u igri za prolaz na Evropsko prvenstvo. Tu je i želja da se makar dijelom revanširaju za pulenima Andreja Ševčenka za debakl u Lavovu (5:0), a onda i činjenica da nikada u istoriji nisu savladali Ukrajinu. Istina, ovo im je prvi put da će igrati u našoj zemlji.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *