Srbija razmatra nabavku ruskog PVO sistema Krasuha

1

Vojska Srbije i Generalštab prave analize potreba i mogućnosti u vezi sa nabavkom ruskog PVO sistema „Krasuha”, rekao je ministar odbrane Nebojša Stefanović.

 

Na pitanje da li će Srbija uzeti i ruski PVO sistem „Krasuha” Stefanović je kazao Tanjugu da se trenutno analizira „kako to sredstvo koje smo mi zamislili treba da izleda i šta bi to bilo”.

Objašnjava da je „Krasuha” sistem za protivelektronska dejstva koje služi za zaštitu od dronova i bespilotnih letelica i ometanje signala različitih uređaja i da on sada ima ozbiljan domet i može da djeluje u širokom polju.

Inače, kako piše ruski specijalizovani portal „Rusko oružje“, nova verzija „Krasuhe“ ima radijus dejstva do 400 kilometara, a jedan od glavnih zadataka mu je neutralizacija letećih radara poznatih kao „Avaks“, bez kog moderni nevidljivi avioni praktično ne mogu da lete.

„Krasuha“ može da „oslepi“ moćne „Avaksove“ radare, tako da on ne može da vidi ciljeve i da navodi avijaciju na njih.

Stefanović je za Tanjug naveo i da će sva četiri „miga 29“ koje je Belorusija poklonila Srbiji biti isporučena našoj zemlji do kraja maja ili početka juna.

Sa tim avionima iz Belorusije, kao i šest onih koji su ranije nabavljeni iz Rusije, Srbija će ove godine imati ukupno 14 „migova 29“.

Stefanović kaže da od naoružanja koje je nabavljeno u inostranstvu ove godine  u Srbiji treba da stigne i 19 tenkova T-72 MS iz Rusije, kao i preostalih 20 izviđačkih transportera BRDM 2MS, ali i jedan deo ugovorenih „Mistrala“ (sistema protivvazdušne odbrane) iz Francuske do kraja 2021.

Takođe, dodaje, i sa Kinezima se već radi na pravljenju domaće izviđačke bespilotne letelice „Pegaz“ na osnovu kineske bespilotne letjelice „C H-92A“.

(Sputnjik)

1 Comment
  1. ja lično komentariše

    Krasuha nije pvo sistem. Vec sredstvo za elektronsku borbu…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.