Srbija: Predmet Odbrana i bezbjednost se vraća u srednje škole

1

Vlada Srbije je nakon skoro 30 godina u sistem srednjoškolskog obrazovanja ponovo uvela nastavu iz oblasti odbrane i bezbjednosti.

Pripadnici Regionalnog centra Ministarstva odbrane Beograd su u Četvrtoj beogradskoj gimnaziji realizovali prvo predavanje informativnog karaktera.

Prema riječima pukovnika Dragana Stojčića, načelnika tog centra, nastava je informativnog karaktera i realizuje se za učenike četvrtih razreda srednjih škola, prenio je N1.

„Poslije 27 godina nastava iz oblasti bezbjednosti vraća se u srednje škole. Obrađujemo desetak tema koje mladi ljudi na pragu zrelosti treba da poznaju bolje nego što je to sada slučaj. Biće tu riječi o sistemu odbrane i bezbjednosti države Srbije, o vojsci, o tome kako postati oficir, podoficir i vojnik po ugovoru Vojske Srbije, o civilnoj zaštiti, o bojnim otrovima i drugim sadržajima ABHO”, rekao je pukovnik Stojčić.

Časove ONO i DSZ, koji su bili obavezni u školama bivše Jugoslavije, Srbija je ukinula 1992, a obavezno služenje vojnog roka 2011.

Predsjednik Aleksandar Vučić je prošlog avgusta rekao da bi Srbija mogla ponovo uvesti obaveznu vojnu službu kako bi se unaprijedila borbena gotovost vojske.

1 Comment
  1. Los Angeles Vasojevici komentariše

    Amin! To braco Srbi

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.