Srbija obezbijedila prolaz na Eurobasket

0

Poslednja četvrtina bila dovoljna Orlovima da pobjedom odlete na Evrobasket

Košarkaši Srbije su zahvaljujući odličnoj poslednjoj četvrtini pobijedili su Švajcasrku (88:81) i tako joj se rezultatski revanširali za poraz u “balonu” u Finskoj koji je u tom trenutku skrenulo Orlove s leta na Evrobasket 2022.

Ipak, izabranici Igora Kokoškova su posle tog kiksa na sveru Evrope savladali Finsku. Zatim su i Tbilisiju, protiv domaćina Gruzije, prije dva dana ovjerili kartu za kontinentalni šampionat naredne godine, pa današnji meč sa Švajcarcima u poslednjem kola kvalifikaciju nije imao preterani rezultatski zanačaj.

Ali, bio je još jedna, možda i poslednja prilika članovima kombinovanog sastava Srbije, oslabljenog neigranjem momaka iz evroligaških i NBA timova, da se eventualno nametnu selektoru za poziv na predolimpijske kvalifikacije u Beogradu od 29. juna do 4. jula, s obzirom na to da će tada biti pitanje da li će zbog pomeranja sezone u SAD, košarkapši iz najjače lige na svijetu moći da se stave na raspolaganje Kokoškovu.

 

Činjenica da su porazom od Finske u petak ostali bez mogućnosti da se posle skoro sedam decenija plasiraju na Evrobasket nije obeshrabrila Švajcarce da silovito krenu protiv Srbije. Olako su stigli do 12:4. Dušan Mlađan, Kotur i Kazadi nisu značajno posustajali ni kada su Anđušić i Petrušev uhvatili u poenterski ritam. Koristili su skoro sve šupljine u odbrani Orlova pa su na odmor otišli sa 41:39.

Slična slika bila je i u trećoj denici. Mlađan je sa dve trojke zaredom doneo Švajcarcima 59:46, da bi sa sledećom držao rivala Srbije na dvocifrenoj prednosti (62:51). Trududio se Kokoškov da pronađe raspoložene igrače koji će u kontinuitetu da probijaju zonsku odbranu rivala. Ali nije uspevao. Švajcarska je nastavila da zasipa koš Srbije troijkama i u poslednjih deset minuta je ušla sa 69:58.

To kao da je bio znak da Srbija konačno ubaci u viši stepen prenosa. Za nešto više od tri minuta nanizala je seriju od 10:1. Selektor Švajcarske Barliari morao da zatraži tajm- aut ne bi li zaustavio nalet Lukovića koji ulaskom u igru uneo svežinu, Petruševa i društva. Trojka Anđušića odmah mu je osujetila namere. Orlovi konačno poleteli do plusa (71:70) koji su nastavili da uvećavaju sa dve trojke Rebića i laganim poentiranjem Petruševa (81:76, 36. minut). Opet je švajcarski selektor tražio minut predaha za njegove izabranike… I opet nije uspeo, jer je Luković podigao na 83:76.

Jedino što je rivalu pretsoalo je da se osloni na najače oružje – šut za tri poena, kojim se ponovo vratio u igru (83:81). Nije Kokoškov želeo da menja petorku dopuštajući momcima na terenu da skupljaju dragoceno iskustvo, a oni su uzvratili mirnoćom, ne dozvolivši da im se ponovi salika sa završnice u “balonu” u Finsko

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.