Srbija izvozi brašno: Kamioni krenuli ka Crnoj Gori

0

Srbija je juče počela izvoz brašna i kamioni su krenuli za Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, a očekuje se da će određene količine biti isporučene i u BiH i Albaniju, rekao je za Politiku Zdravko Šajatović, direktor Udruženja Žitounija.

Crna Gora i Makedonija, Albanija i BiH su inače bile najveći kupci brašna iz Srbije, a isporuke su stale kada je zbog izbijanja pandemije koronavirusa nakratko uvedena zabrana izvoza osnovnih životnih namirnica.

“Prve isporuke krenule su prije četiri dana i dobro ide uz manje zastoje, probleme s kamionima i vozačima koji se rješavaju u hodu. Očekujemo da će do subote biti izvezeno više od 4.000 tona brašna, što je odličan bilans budući da su neki naši mlinovi imali prekomjerne zalihe, a pojedini, baš iz tog razloga, bili i pred zatvaranjem”, rekao je Šajatović.

On je dodao da je oslobađanje izvoza bio dobar potez koji će popraviti likvidnost ovog sektora koji je pretrpio veliki gubitak, najviše zbog uvođenja taksa i prekida isporuke brašna na Kosovo, gdje je godišnje išlo oko 30.000 tona.

Prema njegovim riječima, već za sto dana biće nova žetva i dva i po miliona tona nove pšenice s kojom ne bi znali šta da rade.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.