Srbija i Fronteks potpisali sporazum o zaštiti granica

0

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić potpisao je 25. juna sa Ilvom Johanson, komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Sporazum između Srbije i Evropske unije o operativnim aktivnostima koje u Srbiji sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks-Frontex).

Prema izjavi Dačića, ovim sporazumom snage Frontexa biće raspoređene ne samo na granicama sa Bugarskom i Mađarskom, u okviru operacije „Srbija kopno“, već i na granicama sa drugim zemljama.

„Srbija štiti svoje granice, ali time čuva i bezbjednost i stabilnost čitave Evrope. Zato nam treba jedinstven odgovor i podrška“, rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Istakao je da će to značajno doprinijeti zajedničkoj borbi protiv prekograničnog kriminala i iregularnih migracija.

Evropska komesarka Ilva Johanson čestitala je Srbiji jer je opao broj migranata koji nelegalno idu kroz Srbiju ka EU.

„Kao što je ministar napomenuo biće mogućnosti da se angažuju Fronteksovi službenici i na granicama sa BiH i Sjevernom Makedonijom. Važno je da će se ove aktivnosti uvijek sprovoditi uz komandu organa Republike Srbije“, rekla je ona.

Johanson je je Dačiću uručila i donaciju EU u vidu 56 vozila za graničnu policiju i opreme za nadzor na prelazima, a Dačić je istakao da je Unija jedan od najznačajnijih donatora MUP-a.

„Donacija ovih vozila daje doprinos jačanju kapaciteta Uprave granične policije za zaštitu državne granice, borbu protiv iregularnih migracija i prekograničnog kriminala u nezahvalnim uslovima rada na terenu. Ovaj vid pomoći je od izuzetne važnosti, jer time ne štitimo samo granice Srbije već i granice EU“, rekao je ministar.

Potpisan sporazum dopunjena je verzija prethodnog, prema kome je Fronteks u Srbiji mogao da obavlja samo zajedničke operacije na granici.

Odluku o potpisivanju ovog sporazuma donio je Savjet Evropske unije 30. maja. Nakon potpisivanja uslijediće proces ratifikacije, koji uključuje i Evropski parlament koji na kraju treba dati saglasnost Savjetu EU da okonča zaključivanje sporazuma.

Fronteks je Agencija EU zadužena za primenu evropskog integrisanog upravljanja granicom, efikasno funkcionisanje granične kontrole na spoljnim granicama EU u koordinaciji sa nacionalnim vlastima država članica EU i zemalja pridruženih Šengenu (Island, Švajcarska, Lihtenštajn i Norveška).

Agencija je odgovorna za upravljanje granicom, unutrašnju bezbjednost unutar EU i upravljanje migracijama, uključujući efikasnu politiku povratka, uz očuvanje slobodnog kretanja osoba unutar Unije i puno poštovanje osnovnih prava.

Od zemalja regiona, već su skopljeni sporazumi između Fronteksa i Sjeverne Makedonije, kao i Crne Gore. Bosna i Hercegovina je otpočela pregovore s ciljem sklapanja tog sporazuma.

 

(RSE)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.