Srbija i Bahrein potpisali istorijski Memorandum o političkoj saradnji

1

Srbija i Bahrein potpisali su danas Memorandum o političkoj saradnji ministarstava spoljnih poslova, kao prvi sporazum između dvije zemlje, a koji će biti inicijalna kapisla za razvoj daljih odnosa i bližu saradnju.

Potpis na Memorandum stavili su ministar spoljnih poslova Kraljevine Bahrein Abdulatif bin Rašid Alzijani i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

-Ovo je prva posjeta predsjednika Srbije Bahreinu i prvi sporazum koji su dve zemlje potpisale od uspostavljanja diplomatskih odnosa. On je inicijalna kapisla za razvoj daljih odnosa. Imali smo danas ozbiljne i sadržajne razgovore, definitivno poljoprivreda i sektor hrane ulaze u fokus- rekao je Nedimović nakon potpisivanja Memoranduma.

Prenio je riječi kralja Bahreina da su oni tokom “korona perioda”, kada su bili zaključani, shvatii koliko im je nedostajala hrana i kolike su im potrebe za tim. Zato žele da rašire biznise na velike prostore, između ostalog i na Srbiju.

-Gledali su naše brojeve, koliko radimo, da je naš izvoz preko 4,2 milijarde dolara i da postoji veliki potencijal za ulaganja u poljoprivredu-rekao je Nedimović.

Zbog toga očekuje ozbiljne investicije u sektor prerađivačke industrije, prehrambene najpre, kao i zajednička ulaganja srpskih i kompanija iz Bahreina u sektor poljoprivrede i bezbjednost hrane u Srbiji.

Nedimović je podsjetio da je Bahrein jedna od najbogatijih zemalja Zaliva i da zato mnogo znači kada postoji saradnja sa njom, kao i sa UAE, pogotovo što logistički, saradnja sa njima Srbiji nije problem, jer se brzo stiže.

Istakao je da su veliki zahtjevi za voćem i povrćem, a naročito srpsku malinu, jagodu i jabuku, kao i za proizvodima od žitarica.

-Shvatili su da je naša roba kvalitetna, a i konkurentnija od neke druge robe. Otvaranje prostora UAE i Bahreina, otvaranje je prostora celog Zaliva. Vraćamo se ovde gde smo bili pre 30-40 godina, kada je bila Jugoslavija. Ovo su nova tržišta, nove prilike da izvozimo što više, a samim tim će i cijene proizvoda rasti, čim raste i potražnja- rekao je Nedimović.

(Sputnjik)

 

1 Comment
  1. Ribar komentariše

    Vucicu kad ces nabavit kamilu pa da malo jases bre

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.