Srbija dobija još jedan pravac za dotok gasa: Za liniju od Dimitrovgrada do Niša 85 miliona evra

1

Tender za izbor izvodača radova na izgradnji gasne interkonekcije Srbije i Bugarske od Niša do Dimitrovgrada objavljen je danas.

Potpredsjednica Vlade i ministarka rudarstva i energetika Zorana Mihajlović kaže za Tanjug da bi radovi trebalo da krenu na ljeto i budu završeni za dve godine.

Mihajlović je rekla da do kraja maja treba da bude izabran najpovoljniji izvođač koji će graditi gasovod u dužini od 109 kilometara od Niša do bugarske granice, kao i da je vrijednost posla 85 miliona evra. Ukupna procjenjena investiciona vrijednost projekta iznosi 85,5 miliona evra, a podrška EU prema Finansijskom sporazumu potpisanom decembra 2018. izmedu Vlade Srbije i Evropske komisije za IPA 2017 predviđa 49,6 miliona evra bespovratne pomoći za finansiranje ovog projekta.

Nacionalno sufinansiranje u IPA sistemu se obezbjeđuje kroz kredit Evropske investicione banke u iznosu od 25 miliona evra, dok preostala sredstva obezbjeduje Republika Srbija i JP Srbijagas.

„Gasna interkonekcija sa Bugarskom jako je važna za našu zemlji. O tome se priča više od 10 godina. Vjerujem da ćemo, dok prođemo sve procedure prijavljivanja i izbora, imati najpovoljnijeg izvođača radova do kraja maja, a u toku ljeta možemo očekivati i početak radova na gasnoj interkonekciji“, navela je Mihajlović.

Ona je naglasila u izjavi za Tanjug da je veoma važan taj gasovod od Niša do Sofije, s obzirom da će Bugari od granice do Sofije graditi dio od 67 km, čija je vednost oko 75 miliona evra.

Bugari su, dodaje, već završili kompletnu tendersku proceduru i za taj deo gasovoda se javilo više od 10 izvođača.

Mihajlović je uvjerena da će Srbija i Bugarska otprilike u isto vrijeme završiti gasovod na svojoj teritoriji, za oko dvije godine od početka radova.

Potpredsjednica Vlade ističe da gasna interkonekcija Srbiji omogućava difersifikaciju snabdjevača gasa, jer će Srbija dobiti još jedan pravac za dotok gasa.

„Sada imamo dva pravca i to je zaista dobro, to za Srbiju znači mnogo viši nivo gasne bezbjednosti. Sada ćemo imati i treći pravac i mogućnost da nam gas dođe iz grčke luke, tečni naftni gas, a imaćemo mogućnost i da se vežemo na azerbejdžanski gas, ali i da da se vežemo i na jedan od najvećih novih gasovoda koji je u planu da se gradi, Istočno – mediteranski gasovod (Istmed) koji će ići od Izraela do Kipra i Grčke, ali će moći da ide i do gasovoda Niš – Dimitrovgrad“, objašnjava Mihajlović.

Naglasila je da to za Srbiju znači da će u budućnosti biti gasno stabilna zemlje, što naročito važno sada kada kao zemlja kreće u energetsku tranziciju, koja će podrazumijevati izabacivanje prljavih tehnologija i izvora energije.

Gas će za Srbiju biti jako važan energent, kaže Mihajlović i dodaje da će se u Srbiji graditi i gasne elektrane i da su našoj zemlji zato potrebni različiti dobavljači gasa i gasna stabilnost.

1 Comment
  1. Горан К. Нови Сад komentariše

    Ma praviti će ona ako treba i gasovod sa Devičanskih ostrva samo ako može da se ugradi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.