Srbija čekirala kartu za Evrobasket, pa naplaćuju dugove Švajcarskoj

0

Košarkaška reprezentacija Srbije je trijumfom nad Gruzijom kolo pre kraja kvalifikacionog ciklusa čekirala kartu za Evrobasket, pa samim tim duel poslednjeg kola grupne faze protiv Švajcarske nema takmičarski značaj za Orlove.

Neočekivano turbulentne kvalifikacije za Srbiju završavaju se danas (13.00), a meč sa Švajcarskom će za obje selekcije biti revijalnog karaktera. Mjesta na Evropskom prvenstvu 2022. godine za Švajcarce neće biti. Održavala ih je samo teorija posle poraza od Finske, u kalkulacije je bila uračunata i naša reprezentacija, a šanse su izgubili i prije sudara sa izabranicima Igora Kokoškova. Srbija je pobjedom protiv Gruzije ovjerila kartu za Evrobasket, udarila rampu Švajcarcima, djelimično zaliječila bolnu ranu i sada je spremna za potpunu naplatu dugova.

Švajcarska, organizator prvog Evropskog prvenstva 1935. godine čeka na odlazak na najveću kontinentalnu smotru još od 1955. godine. Post će se produžiti, a reprezentacija koja je prošla dva kruga pretkvalifikacija kako bi uopšte došla u priliku da stane na prag Evrobasketa, neće moći da se pohvali prekidom višedecenijskog gledanja najboljih evropskih selekcija kraj malog ekrana, ali hoće velikom pobedom protiv Srbije (92:90).

Braća Mlađan režirala su senzacionalan trijumf u Espou i ukoliko Švajcarska ne napravi novi podvig protiv Orlova, ostaće na toj jednoj pobedi. Srbija je naplatila dug Gruziji, željna je da učini isto i protiv Švajcaraca i tako zamaskira mrlje sa početka kvalifikacija. Pao je svima kamen sa pleća, lakše se diše posle prolaska na Evropsko prvenstvo, pa je stručni štab doneo odluku da ne vadi kečeve iz rukava. Vasilije Micić i Marko Gudurić, zvezde Efesa i Fenerbahčea, bili su u pripravnosti, ali pošto meč nema takmičarski značaj, njih dvojica se neće priključiti nacionalnom timu. Logičan sled događaja i razvoj situacije. A, povlači i korekciju minutaže i drugačiju podelu uloga.

Duel sa Švajcarcima biće prilika da veću minutažu dobiju igrači koji su protiv Gruzije bili u drugom planu i nisu izneli najveći teret. Marko Luković, Boriša Simanić, Marko Radovanović i Luka Ašćerić trebalo bi da dobiju više prostora, a priliku da zaigraju mogli bi da dobiju i Dalibor Ilić i Nemanja Nenadić.

Filip Petrušev, student Univerziteta Gonzaga, na debiju u dresu A reprezentacije protiv Gruzije zablistao je i pokazao da Srbija ima perspektivu. Svi su željno iščekivali nastup prve violine Mege u nacionalnom timu. Petrušev je ubacio 27 poena i opravdao velika očekivanja, a u meču sa Švajcarcima će imati priliku da ponovo povlači konce. Ipak, sasvim je realno da će Petruševu i Danilu Anđušiću biti redukovana minutaža. Krajnje problematičan sistem kvalifikacija i nemogućnost najboljih igrača da se odazovu pozivima selektora, otvorili su proctor mladim igračima da se nametnu i iznesu ciklus. Nije sve išlo kao po loju, daleko od toga. Ali, primarni cilj je ispunjen, Srbija je na Evrobasketu, a Igor Kokoškov mogao je da stekne bolji uvid za koga od nadolazećih snaga će biti mesta I na narednim okupljanjima, kao i kome se pišu određeni plusevi.

KVALIFIKACIJE ZA EVROBASKET – Grupa E

Petak:

Finska – Švajcarska 92:84

Gruzija – Srbija 66:92

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.