Srbija blizu vanrednog stanja: Vulin pozvao Vučića da preduzme hitne mjere

0

U skladu sa Ustavom Republike Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin, zbog ugrožene bezbjednosti građana Republike Srbije na najvećem dijelu teritorije naše zemlje, uputio je pismeno predsjedniku Aleksandru Vučiću zahtev da, u skladu sa ustavnim ingerencijama, preduzme sve neophodne mjere na zaštiti stanovništava.

– Nakon pojave korona virusa procjena je da bi dalje širenje moglo značajno ugroziti zdravlje šireg stanovništva, a time i funkcionisanje života u Republici Srbiji. To zahtijeva donošenje hitnih mjera iz nadležnosti predsjednika RS. Sada je na njemu da odluči kako i na koji način će iskoristiti svoje ustavno ovlašćenje – rekao je Vulin gostujući na TV Pink.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije izjavio da, ukoliko zbog dešavanja narednih dešavanja u vezi sa korona virusom bude potrebe, postoji mogućnost za uvođenje vanrednog stanja u zemlji.

Predsjednik Srbije bi odluku o uvođenju vanrednog stanja trebalo da donese danas.

Inače, vanredno stanje se uvodi ukoliko ministar odbrane pošalje vrhovnom komandatu, predsjedniku države, pismo da je ugrožena bezbjednost države. To se potom šalje u skupštinu, ali pošto je zabranjeno okupljanje više od 100 ljudi, moguće je da predsjednik Srbije, predsednik skupštine i vlade, zajedničkim, trostrukim potpisom donesu tu odluku.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.