Sramna izjava njemačkog ambasadora: Bombardovali smo Jugoslaviju da spriječimo genocid

2

Ambasador Njemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine bilo neophodno kako bi se spriječila humanitarna katastrofa i genocid na Kosovu.

Šib je u srijedu za RTV rekao da je svjestan da je bombardovanje Jugoslavije kontroverzno pitanje jer o tome nije bilo odluke u Savetu bezbijednosti UN.

– Međutim, u tom trentuku je morala biti donijeta neka odluka jer u suprotnom bi nastala humanitarna katastrofa, a cilj je bio izbeći humanitarnu katastrofu i genocid – rekao je Šib.

I danas, kako kaže, 20 godina kasnije vjeruje da je to bila teška, ali ispravna odluka koja je nastupila tek kada su bila istrošena sva diplomatska sredstva.

U ovom trenutku je, ističe, važno da Beograd i Priština nastave dijalog koji će dovesti do sveobuhvatne normalizacije odnosa.

– Činjenica je da Kosovo sada ima novog premijera i predsjednika i sada je teren pripremljen za nastavak dijaloga o normalizaciji. Svi su saglasni da se mora riješiti pitanje Kosova, i da je to na dobrobit Srbije, Kosova i cijelog regiona – rekao je Šib.

Upitan da li će Srbija moći da računa na podršku Njemačke u evrointegracijama ukoliko Beograd nastavi da odbija da prizna tzv. Kosovo, Šib je odgovorio da je to “hipotetičko pitanje”, ali da ne bi mogao da bude toliko pesimističan.

 

2 Comments
  1. Junak komentariše

    Da li smije neko da postavi pitanje – da li je trebalo 1939 godine da se bombarduje i sravni Njemacka zbog pocinjenih zlocina?

  2. Radovic komentariše

    A jeste i bombardovali jaku vojsku u 3lpm
    Srbska vojska je jedina u istoriji komplet pobegla iz svoje države
    U bekstvu stbske vojske pomogla je JUNAČKA VOJSKA CG, a ovi 1918 g pomagačima zabiše nož u leđa i napraviše GENOCID U CG 10x veći no u srebrenici

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.