Šporke riči ruše vlast u Podgorici: Da li će građani imati priliku na vanrednim lokalnim izborima da kažu „ZBOGOM“ PES-u i(li) „odbjegloj“ petorci?

0

Glavni grad je ovih dana glavno političko „bojno polje“ kadrova nekada jedinstvenog Pokreta Evropa sad, tj. „pet odmetnutih“ odbornika i osam „dosljednih“ Evropejaca. Jedni se bore za nove izbore, a drugi da sačuvaju odbornička mjesta, dok Podgorica ispašta.

Jakovljeva petorka više nego dobro igra utakmicu i pokušava da skine sa trona svoje nekadašnje kolege, uz burne ovacije iz opozicionih tabora. Konkreno, Demokratskoj partiji socijalista bi novi izbori najviše odgovarali.

Nađa Ljiljanić, iz tzv. odmetnute petorke, nikako da pronađe zajednički jezik sa Vasilijem Čarapićem i ostalim dojučerašnjim stranačkim kolegama. Kada se mislilo da su se konačno dogovorili, novac, odnosno fotelje su se ispostavile kao najveća prepreka dogovoru.

Poslednji sastanak političkih početnika je (navodno) prekinut zbog raznoraznih uvreda, preko kojih Ljiljanićeva nije mogla preći.

Da li to znači da će šporke riči nekog od odbornika Pokreta Evropa sad biti okidač za nove lokalne izbore?

Može biti, ali čak i oni sa koeficjentom inteligencije manjim od famoznih 86, shvataju da par uvreda ne predstavlja ništa u poređenju sa mogućnošću da se populističkom pričom na vanrednim lokalnim izborima uzme dobar dio postizbornog kolača, što uostalom znaju i svi članovi nekada jedinstvenog PES-a.

Dok se dvije struje „kolju“ oko fotelja i finansija, DPS-ovi odbornici zadovoljno trljaju ruke i pripremaju se za eventualni povratak na sve važne funkcije u Glavnom gradu.

Ukoliko vanredni lokalni izbori predstavljaju neminovnost, ipak bi najbolje bilo da se održe u septembru, jer tada će većina Podgoričanki i Podgoričana orno dočekati novi izlazak na glasačka mjesta, a politički akteri će imati dovoljno vremena da se pripreme za veliki okršaj, a pritom i da se tokom jula i avgusta odmore od „napornih“ i neuspjelih pregovora, kao i psihički oporave od uvreda.

Mada, sačekajmo ponedjeljak, jer možda odbornica Nađa Ljiljanić, ispred Pokreta za Podgoricu, i ostali predstavnici trenutne lokalne većine postignu dogovor, ali objektivno gledano bez PES-a neće biti moguće riješiti tromjesečnu krizu podgoričke vlasti.

I na kraju, da li je ovo rat Milojka Spajića i Jakova Milatovića, a Podgorica samo jedna od bitki, koja prethodi konačnom političkom obračunu – saznaćemo uskoro.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.