Špigl: Si Đinping lično tražio od SZO da prećuti informacije o koronavirusu

0

Kineski predsjednik Si Đinping lično je tražio od Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) da prećuti informacije o prenošenju novog koronavirusa sa čovjeka na čovjeka. Tako je globalni odgovor na krizu kasnio četiri do šest nedjelja, objavio je njemački list Špigl, a prenosi nova.rs.

Ove bombastične tvrdnje njemačke federalne tajne službe (BND), govore da je Si lično zvao SZO da odloži globalno upozorenje o koronavirusu, koje je trebalo da bude emitovano 21. januara.

SZO je ove tvrdnje nazvala “šokantnim i netačnim”.

Predsjednik SAD Donald Tramp je mnogo puta optužio SZO da je pod kineskim uticajem zataškavala pandemiju.

Prema tvrdnjama BND, Si Đinping je zvao šefa SZO Tedrosa Adhanoma Gebrejsusa da odloži saopštenje o pandemiji. Procjena je da je to svijet koštalo šest nedjelja kašnjenja.

“Dr Tedros i Đinping nisu razgovarali 21. januara, i nikada nisu razgovarali telefonom. Takvi izvjšetaji su smetnja SZO u naporima da se suoči s pandemijom Covid-19”, piše u saopštenju SZO.

“Kina je potvrdila prenos s čovjeka na čovjeka 20. januara, SZO je 22. januara objavila da podaci sugerišu da se virus prenosi s čovjeka na čovjeka u Vuhanu”, dodali su.

Ako se ove tvrdnje nemačkog BND pokažu tačnim, to će biti vjetar u leđa Donaldu Trampu, prenosi nova.rs.

Još u aprilu, njegova administracija je optužila SZO da je oruđe u kineskim rukama i zaustavila finansiranje te organizacije.

Tramp je prošle nedjelje udvostručio svoje napore: “SZO je katastrofa, sve što su rekli je laž i u centru njihovog interesovanja je Kina”, rekao je prošlog ponedjeljka.

“Sve što rade je to da se slažu s Kinom, šta god Kina hoće da radi. Tako je naša država budalasto plaćala 450 miliona dolara, a Kina je plaćala 38 miliona dolara godišnje”, dodao je Tramp.

Tramp je rekao i da je Si Đinping zataškavao razmjere pandemije.

“Mislim da o tome nema nikakve dileme. Htjeli smo da uđemo unutra, nisu nam dali. Stvari koje su izlazile iz Kine su bile prilično uvjerljive”, rekao je u nedjelju.

I odjeljenje unutrašnje bezbjednosti (Homeland) je objaivlo da istražuje izvještaje da je Kina namjerno sakrila razmjere zaraze i skupljala medicinsku opremu.

Institut leglo zaraze?

Kineske vlasti su u Vuhanu otvorile Institut za virologiju, nakon što je zemlju potresla epidemija Sarsa, takođe iz porodice koronavirusa, 2002. i 20023. godine, prenosi nova.rs.

Epidemija je trajala osam mjeseci, zaraženo je 8.000 ljudi, a umrlo 775.

Kinezima je bilo potrebno 15 godina da završe projekat, koji je koštao 34 miliona funti.

Francuzi su pomogli da se zgrada izgradi

To je bila najsavremenija laboratorija u Kini. Otvorena je 5. januara 2018. godine, nakon što je prošla sve provjere, a nivo bio-bezbjednosti bio je P4.

Žu Peng, jedan od istraživača, rekao je Sinhua državnoj agenciji 2018. da su u svjetskom vrhu po izučavanju mehanizma imuniteta kod šišmiša, koji su nosioci virusa.

Smatra se da je novi koronavirus, koji izaziva Covid-19, potekao upravo od slijepih miševa, a mnogi vjeruju da je virus potekao upravo iz ove laboratorije, jer njeni zaposleni navodno nisu poštovali sve mjere zaštite, pa je prvo došlo do transfera virusa sa šišmiša na čovjeka, a zatim i sa čovjeka na čovjeka.

Pojavio se i izvještaj na 15 strana u kome se tvrdi da su vlasti u Pekingu sve to znale i zataškale, pipe nova.rs.

Na opasnost od ovog virusa je upozorila i Ši Žengli, vodeća naučnica Instituta u Vuhanu.

 

izvor: (vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.