SPD Njemačke: Bez Rusije nema mira u Evropi

0

Socijaldemokratska partija, ključna članica njemačke vladajuće koalicije, saopštila je da želi da Njemačka zauzme drugačiji pristup odnosima sa Rusijom, uprkos eskalaciji diplomatskih tenzija poslednjih dana. Mir u Evropi nije moguć bez Rusije, objavila je nemačka stranka.

 

U manifestu objavljenom na internet stranici stranke, koji su prenijeli moskovski mediji, druga po veličini stranka u njemačkom parlamentu poručila je svojim pristalicama da uprkos svim kritikama, računa na spremnost Rusije da se uključi u dijalog i saradnju.

-Mir u Evropi nije moguć protivljenjem Rusiji, već samo sa Rusijom. Kontakti civilnog društva su dragocjeni u odnosima (zemalja) i mi želimo da nastavimo to da podržavamo i razvijamo-dodaje se u manifestu.

Istovremeno, stranka lijevog centra poziva na ublažavanje viznog režima između Njemačke i Rusije kako bi se mladim ljudima omogućilo učešće u razmjeni, prenosi RT.

Međutim, SPD izdvaja škakljiva politička pitanja koja i dalje ostaju izvor napetosti između Moskve i Zapada, uključujući status Krima, rat na istoku Ukrajine, navodne ruske sajber napade i navodno trovanje opozicionara Alekseja Navaljnog.

SPD je podržao vladu njemačke kancelarke Angele Merkel u okviru formalnog koalicionog sporazuma sa njenom strankom, Hrišćansko-demokratskom unijom (CDU).

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.