Španski parlament raspravljao o priznanju lažne države koje traže katalonski separatisti

0

U španskom parlamentu održana je rasprava o tome da li bi Španija trebalo da prizna nezavisnost Kosova i Metohije, čemu su se usprotivile konzervativne stranke Voks, Narodna partija i Socijalistička partija Galicije.

Predlog da se ta inicijativa nađe na dnevnom redu današnjeg zasijedanja, dala je katalonska separatistička stranka Juntas čiji je poslanik Eduard Pujol Bonel obrazlažući predlog rekao da je KiM „pravna država“, čiju je odluku o proglašenju nezavisnosti priznao Haški sud.

Karlos Flores Huberijas iz stranke Voks oštro se usprotivio priznanju KiM, navodeći da postoji mnogo razloga zašto Španija to ne bi trebalo da uradi i naveo da stav Španije poštuju druge zemlje, da Španiju niko ne tjera da to uradi, da priznavanje nečije teritorije kao države, druge države donose na osnovu svojih nacionalnih interesa.

„U međunarodnom kontekstu, polovina Ujedinjenih nacija priznala je Kosovo, a druga polovina to nije učinila. Inače, da li znate koliko je novih država pristupilo ovom priznanju nezavisnosti Kosova u poslednjih 10 godina? Navešću ih Tongu, Antigvu i Barbudu, Singapur, Surinam, Bangladeš i Barbados. Koliko njih biste mogli da locirate na mapi?“, rekao je on.

Kao jedan od razloga Huberijas je naveo i međunarodno pravo i podsjetio na rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244 koja je potvrdila posvećenost država članica Ujedinjenih nacija suverenitetu i teritorijalnom integritetu SR Jugoslavije i drugih država u regionu.

„I nijedna kasnija rezolucija, a još manje obmanjujuća rezolucija Međunarodnog suda pravde od 22. jula 2010, koja je ignorisala bilo kakvu analizu o tome da li je međunarodno pravo Kosovu dalo pozitivno pravo da jednostrano proglasi svoju nezavisnost, ne dovodi do suprotnog“, rekao je poslanik Voksa.

On je naglasio da bi priznanje negativno uticalo na odnose sa Srbijom za koju je rekao da je ključna zemlja za stabilnost Balkana i sa kojom Španija ima trgovinsku razmjenu koja iz godine u godinu raste.

Kako je rekao bilateralni odnosi Španije i Srbije su sve bolji.

„Kosovo nije ni potpuno demokratska ni potpuno suverena zemlja. Što se tiče prve stvari, zadovoljiću se time da vam dam podatak da je od nezavisnosti Kosova do danas više od 200.000 Srba moralo da napusti tu teritoriju i da je situacija onih koji ostaju na toj teritoriji na severu veoma nestabilna“, rekao je on i naglasio da bi Španija trebalo da ostane čvrsta u odbijanju da prizna KiM.

Obdulija Taboadela Alvarez iz Socijalističke partije Galicije rekla je da Španija ostaje čvrsta u svom stavu da ne prizna KiM, ali da već dugo radi na pregovorima za rešenje sukoba unutar međunarodne zajednice.

„Stav Grupe socijalista i Vlade Španije zasniva se na međunarodnom javnom pravu i principu teritorijalnog integriteta država, poštovanja njihovog suvereniteta. Štaviše, ovaj stav je, kao što znate, u skladu sa stavom utvrđenim rezolucijom 1244-1999 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Istorija Kosova i Balkana je dovoljno složena da se ne može sažeti u nekoliko minuta intervencije. Želim samo da napomenem da je, pored kulturne raznolikosti, Balkan naseljen različitim etničkim grupama i različitim religijama prisutnim u regionu vjekovima, što, između ostalog, odbacuje svaki pokušaj poređenja“, rekla je ona.

Ona je dodala i da ta stranka insistira na stabilnosti regiona imajući u vidu sukobe u Ukrajini
„Ukratko, dijalog Beograda i Prištine se nastavlja, nastavlja i uvijek će ga sponzorisati španska vlada. Nastavljamo da podržavamo ovaj dijalog i izgradnju konsenzusa, ne samo između Srbije i Kosova, već u cijeloj našoj spoljnoj politici i u svim aspektima unutrašnje politike. Naša zemlja se čuje i priznaje u međunarodnoj sferi“, rekla je ona.

Rikardo Tarno Blanko iz Narodne partije rekao je da je zahtjev da se prizna KiM jedna od najponavljanijih mantri katalonskih separatista i naglasio da Katalonija nema nikakvu sličnost sa KiM jer tu nije došlo do protjerivanja 700.000 građana, ubijanja građana niti vojne okupacije.

„Naprotiv, danas ste vi, Juntas i ERC, pravi vladari Španije, vi ste oni koji vladaju u Španiji, formirate vladu, odlučujete o finansiranju autonomnih zajednica. Sve ovo ni na koji način ne liči na ono što se dešavalo na Kosovu početkom 2000-ih“, rekao je Blanko.

Dodao je i da se za PP ništa nije promijenilo po pitanju međunarodnog prava i političke situacije da se prizna nezavisnost tzv. Kosova.

„Ne priznajemo jednostrano proglašenje nezavisnosti iz 2008. Isto tako, vjerujemo da moramo da nastavimo, zajedno, da unapređujemo mir i stabilnost na Balkanu“, zaključio je on.

U ime katalonskih i baskijskih stranaka koje su predložile da Španija prizna KiM govorili su pored Bonela iz Juntasa i Aitor Esteban Bravo iz Baskijske partije, Jon Injaritu Garsija iz baskijske stranke GEH Bildu, Frančesk-Marc Alvaro Vidal iz Republikanske stranke i Agustin Santos Marave iz Katalonske levice (GSUMAR) koji su ocijenili da do sada Španija nije priznala KIM iz straha od unutrašnjih paralela i dodali da Priština ima pravo na samoopredjeljenje.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.