Spajić sa Nefjuom: Samo smo zagrebali površinu, nastavljamo odlučnu borbu protiv korupcije

0

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić sastao se sa koordinatorom američkog Stejt departmenta za globalnu borbu protiv korupcije Ričardom Nefjuom.

Spajić je na sastanku poručio da je fokus Vlade jačanje vladavine prava i u tom smislu odlučna borba protiv korupcije je na vrhu agende.

“Veliku posvećenost vladavini prava pokazali smo radom u prethodnih sedam mjeseci, a to su potvrdili iz Evropske komisije i Evropskog parlamenta, riječima da je urađeno više u prethodnih šest mjeseci, nego za šest godina prije toga. To ćemo nastaviti, čak i raditi još jače. Zakoni, koje smo usvojili samo su zagrebali površinu, želimo do kraja implementaciju standarda kako bi dostigli nivo EU i SAD u ovoj oblasti”, istakao je predsjednik Vlade i dodao:

“Nastavićemo da poboljšavamo legislativu, jer zakoni bi trebalo konstantno da se unapređuju i nakon dobijanja IBAR-a. Ima puno stvari na kojima moramo da radimo i nastavićemo to da činimo. Potrebno je da dodatno pojačamo rad na implementaciji zakona i na tom putu nećemo stati.”

Tokom sastanka je bilo riječi o važnosti usvajanja Zakona protiv pranja novca i finansiranja terorizma, kao i ostalih akata, a premijer Spajić je istakao da će se posebna pažnja u sklopu borbe protiv korupcije posvetiti otkrivanju neprijavljenih prihoda.

Koordinator Stejt departmenta, Ričard Nefju, je podcrtao da će Sjedinjene Države i dalje pružati punu podršku na tom putu Crnoj Gori.

To je, kako je poručio Nefju, važno i za Crnu Goru i za SAD.

„Korupcija podriva temelje demokratije, ali je problem za bezbjednost, jer ne samo da otvara prostor za funkcionisanje kriminalnih struktura, već i ostavlja mogućnost stranog uticaja. Kao saveznicima u okviru NATO-a, to je vrlo bitno, jer je u tom smislu vaša bezbjednost i naša bezbjednost, zato želimo da zajedno radimo na prevazilaženju prepreka, jer tako smanjujemo kolektivni rizik. Borba protiv korupcije nikada ne prestaje, nijedna zemlja nije do kraja sigurna od korupcije, ali sistemski pristup je ključan“, naglasio je Nefju.

U tom kontekstu je pozdravljeno usvajanje Strategije za borbu protiv korupcije za period 2024-2028 i Akcionog plana za naredne dvije godine.

Nefju je naglasio da su Sjedinjene Države kao podršku u borbi protiv korupcije, donirale u posljednjih šest godina preko 25 miliona dolara i da su jačanje sudstva i odgovor države na organizovani kriminal, jednako važni na putu da potpuno profunkcioniše vladavina prava, što je u konačnom garant prosperiteta, ekonomskog razvoja i evropske integracije.

Tokom sastanka, kojem je prisustvovala ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke, bilo je riječi i o jačanju transparentnosti za važna reformska pitanja I uključivanju NVO-a i ostalih zainteresovanih strana u sve procese.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.