Spajić: Protestne note su sastavni dio bilateralnih odnosa, vodimo se zaštitom interesa Crne Gore i njenih građana

0

„Uvaženi poslaniče Zirojeviću, pomirenje Crne Gore, jedini je put ka evropskoj budućnosti, i to ne deklarativno, nego činjenično. Crna Gora je multietnička i multikonfesionalna država, koja nema apsolutnu većinu ni u jednoj identitetskoj grupi, poručio je premijer Milojko Spajić u odgovoru na poslaničko pitanje Nikole Zirojevića iz Socijaldemokrata Crne Gore.

Zirojević je za premijerski sat pitao Spajića: „Da li Vas brine činjenica da ste, uprkos priči o pomirenju i Crnoj Gori kao faktoru stabilnosti u regionu, uspjeli da narušite odnose sa Republikom Hrvatskom (protestna nota), Bosnom i Hercegovinom (protestna nota) i Republikom Srbijom (reakcije njihovih predstavnika vlasti)?“

„Mislim da je popis na najbolji način pokazao ispravnost našeg inkluzivnog pristupa za sva otvorena pitanja, kojim su drugi, da podsjetim, godinama izbjegavali da se bave. Od prvog dana mandata sam i doslovno posvećen širenju ideje o važnosti okupljanja oko tema koje u društvu gotovo da imaju konsenzus, a izglasavanje IBAR zakona i u ranijem periodu zakona koji se odnose na popunjavanje nedostajućih pozicija u ključnim institucijama pravosuđa i tužilaštva, pokazali su da smo u stanju da političke i pojedinačne interese ostavimo po strani. To je pravi put ka pomirenju, jer se te odluke podudaraju sa željom ogromne većine stanovnika Crne Gore.

Dobijanje IBAR-a je i svojevrsna nagrada i dokaz da se na Crnu Goru gleda kao na pokretača, ili kako su metaforički naši partneri znali da kažu, lokomotivu, koja vuče Zapadni Balkan ka velikoj evropskoj porodici. Dobrosusjedska i regionalna saradnja čine jedan od stubova vanjske politike Crne Gore, koju Vlada, na čijem sam čelu, odlučno i postojano sprovodi kroz redovne diplomatske i druge aktivnosti. Shodno tome, ne bih se saglasio s Vama da su odnosi sa pomenutim državama narušeni, već naprotiv da smo, u trenutno kompleksnim i izazovnim geopolitičkim procesima, uspjeli da zajedničkim naporima radimo na dodatnom zbližavanju i ostvarivanju obaveza iz evropske agende.

Podsjetio bih, takođe, da smo svakoj eventualnoj nesuglasici sa našim susjedima pristupili sa posebnom pažnjom i razumijevanjem, u cilju adresiranja i iznalaženja odgovarajućeg, obostrano prihvatljivog, rješenja.

Diplomatske protestne note predstavljaju sastavni dio bilateralnih odnosa i način da se o određenim pitanjima iskaže stav, ukazujući istovremeno na teme o kojima postoji prostor, ili potreba da se dodatno razgovora, za šta će, u nama, uvijek naći adekvatnog sagovornika. Međutim, želim takođe da istaknem, da se u tim i svim drugim komunikacijama, vodimo prvenstveno punom zaštitom interesa Crne Gore i njenih građana, za šta ću se uvijek snažno zalagati“, odgovorio je Spajić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.