Spajić, Krapović i Ivanović na NATO samitu u SAD: Obilježavanje 75 godina osnivanje Alijanse

0

Sastanak šefova država i vlada NATO-a, biće održan u Vašingtonu, SAD, od 9. do 11. jula.

“Delegaciju Crne Gore predvodiće predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić, a u njenom sastavu će biti i ministar vanjskih poslova, dr Filip Ivanović i ministar odbrane Dragan Krapović”, saopšteno je iz Vlade.

Osim šefova država i vlada NATO članica, predviđeno je, navode omi, učešće i partnerskih država, i to predsjednika Ukrajine, premijera Japana, Australije, Novog Zelanda i Predsjednika Republike Koreje, kao i predsjednika Evropskog savjeta i predsjednice Evropske komisije.komisije, navodi se u platformi koju je Vlada usvojila.

„Samit u Vašingtonu ima poseban značaj jer će se njime obilježiti važan jubilej – 75 godina od osnivanja najmoćnijeg vojno-političkog saveza i biće prilika da saveznice još jednom pokažu svoje jedinstvo i solidarnost u odbrani slobode i demokratije“, navode iz Vlade.

Kako je Vlada objavila prvog dana Samita predsjednik SAD-a Džozef Bajden će upriličiti Komemorativni događaj kojim će biti proslavljena 75. godišnjica najuspješnije alijanse u istoriji.

„Saveznici će na ovogodišnjem Samitu razgovarati o transatlantskoj bezbjednosti u novom geopolitičkom okruženju i razmotriti trenutnu situaciju i izazove s kojima se saveznice i Alijansa suočavaju, kao i sljedeće korake koje treba preduzeti. U pogledu odvraćanja i odbrane saveznici će se osvrnuti na činjenicu da NATO sprovodi najveće pojačanje kolektivne odbrane od Hladnog rata i usvojeni su sveobuhvatni planovi odbrane, dok je izdvajanje za odbranu na uzlaznoj putanji širom Alijanse gdje više od 20 članica izdvaja 2% BDP za ove potrebe”, objavila je Vlada.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.