Spajić i Azule: Crna Gora ostaje posvećena promociji vrijednosti i standarda UNESCO-a

0

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić sastao se sa generalnom direktorkom UNESCO-a Odri Azule tokom radne posjete Francuskoj.

Tom prilikom premijer je potvrdio opredjeljenje 44. Vlade da i u narednom periodu Crna Gora obezbijedi promociju vrijednosti i standarda UNESCO-a.

Konstatovano je veliko zadovoljstvo saradnjom, a poseban ponos izaziva činjenica da Crna Gora na svojoj teritoriji ima dva nacionalna upisa na Listi svjetske baštine (Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora i NP Durmitor), nekoliko multinacionalnih upisa (Venecijanska utvrđenja i Stećci), kao i Bokeljsku mornaricu na Listi nematerijalne baštine čovječanstva.

Tokom razgovora je istaknuto da će Crna Gora odlučno i u postavljenim rokovima sprovesti preporuke u pogledu stanja konzervacije dobara svjetske baštine.

Bilo je riječi i o mogućnost realizacije zajedničkih projekata kroz Regionalni centar za sajber bezbjednost, koji bi mogao biti korisna platforma za UNESCO politike u raznim oblastima.

Spajić je pozdravio aktivnosti na transformaciji UNESCO-a u kompleksnom geopolotičkom ambijentu, te povratak SAD u članstvo organizacije.

Razgovaralo se i o mjerama koje UNESCO sprovodi u kriznim područjima, naročito u Ukrajini.

Predsjednik Vlade je uputio poziv generalnoj direktorki UNESCO-a da povodom 45 godina od upisa Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora na Listu svjetske baštine, posjeti Crnu Goru na jesen 2024, kada bi prisustvovala i konferenciji ministara kulture Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.