Šoć: Usvojio bih tužilačke zakone mimo Evropske komisije, jer su postojeći loši

5

Tužilačke zakone trebalo je usvojiti mimo Evropske komisije, jer su postojeći loši, izjavio je advokat i bivši ministar prave Dragan Šoć na panel diskusiji “Reforma Državnog tužilaštva” organizovanog pod pokroviteljstvom Evropskog udruženja studenata prava Crne Gore – ELSA Montenegro.

On je ocijenio da obavezujući evropski standardi za reformu tužilačkih zakona ne postoje, već samo dva principa Venecijanske komisije, a to su da napredovanje tužioca treba da bude na osnovu znanja, stručnosti i iskustva i da to treba da bude usaglašeno za napredovanje.

-Iznenadio sam se da je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje za izmjenu tužilačkih zakona 2013. godine koje su i sada na snazi. Morate da znate da članovi VK dolaze iz država iz kojih dolaze i da ne poznaju tradiciju i istorijat Crne Gore. Oni su konstatovali da u Evropi ne postoje dvije države koje na isti način biraju članove tužilaštva- rekao je Šoć.

Bivši ministar pravde kritikovao je sadašnji način izbora sudija Vrhovnog suda i VDT-a užasan i da je tužilaštvo dio izvršne vlasti.

-Tužilaštvo je integralni dio izvršne vlasti kao što je Uprava policije ili carine, a imamo ministre koji će sjutra reći, nemojte me pitati, Vlada nema nikakve veze sa tužilaštvom- istakao je Šoć.

 

 

5 Comments
 1. LipaLipa komentariše

  … ovaj tekst u sustini spin, … gospodin Soc, konstatuje, principe EU, navodno dva, … vjerujem da je to tacno, ostalo je praksa, … on je govorio o nacinu biranja tuzilaca, … ne bih to brkao sa ustrojstvom tuzilastva, … izbor tuzilaca, izgleda, nas doprinos, “evropskoj” praksi, … tako nije Soc, htio nesto da rusi, kao neki, taman posla, … aj’ zdravo, …

  2
  3
 2. NIKO99 komentariše

  Zamislimo državu u kojoj je nemoguće ostvariti pravdu zbog nesposobnosti tužioca koga niko ne može da smjeni. Strava.

  1. LipaLipa komentariše

   … NIKO99, … to je bio smisao mog komentara, … ko je dogradio (neki pomagali) “evropsku” praksu, … nacinom izbora, tuzilaca, koja betonirala, njihovu nesmjenjivost. … kroz dogovor sa evropom, treba izvsiti izmjene u nacin izbora, … to je mudra politika, ostalo politikanstvo, … na nasu stetu, na zalost, … aj’ zdravo, …

 3. Ivi komentariše

  Dragan je pametan. Treba ga poslušati.

 4. Bokelj komentariše

  Bez obzira na, nesporno, veliko iskustvo g. Šoća i na njegove kompetencije iz struke, a savremenik sam i svjedok njegovog širokog obrazovanja, on još ne shvata da ovo nije država za male, normalne i logične stvari. Ovo je država velikih stvari i projekata. Ovdje je svako krivično djelo ispod kategorije državnog udara prava sitnica kojom se bave pripravnici pravnici, a ne “autoriteti” iz te oblasti. Ovdje je svaki šverc, pardon, tranzit opijanata u količinama manjim od 1 tone prava sitnica. Isto je i sa cigaretama i ostalim akciznim robama. Mi smo država velikog, možda i dominantnog uticaja u međunarodnim odnosima, posebno od kada smo postali član NATO-a i kada je ono na samitu NATO-a Tramp morao u drugi red iza Dula. Dakle g. Šoć vi ste nekad bili ministar ali jedne male i nejake države, danas se to promijenilo i očigledno je da ste prespavali to. Kakav samo imamo potencijal u kadrovima. Da ste sinoć gledali Načisto kod Komnenića i da ste u samo jednoj osobi vidjeli Eksperta prava, istorije, latinskog jezika i morala i etike bilobi Vam jasno o čemu pišem.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.