SNP: Institut za javno zdravlje državna institucija u službi DPS oligarhije

2

Socijalistička narodna partija (SNP) saopštila je da nas je kriza sa epidemijom COVID – 19 podsjetila da u Crnoj Gori postoji “još jedna državna institucija u službi DPS oligarhije pod nazivom Institut za javno zdravlje Crne Gore.”

“Svi smo svjedoci neprofesionalnog i na momente bahatog ponašanja čelnih ljudi IJZ, katastrofalnog upravljanja i zlonamjernijh zloupotreba epidemioloških mjera sa elementima krivične odgovornosti, sa jasnim ciljem da ovu državnu instituciju pretvore u udarnu pesnicu DPS-a u predizbornim mjesecima. U jednom periodu, koristeći se dvostrukim DPS aršinima, propisivali su mjere zabrana održavanja litija, posjećivanja i služenja liturgija u hramovima Mitropolije, praćeno hapšenjima običnog naroda, sveštenika i monaha kao i roditelja koji su sa djecom dolazili da pokažu odanost svojoj Crkvi. Tendencioznom zabranom ulaska turistima iz Srbije i Rusije, IJZ je gotovo u potpunosti uništio turističku sezonu i državu Crnu Goru uveo u finansijsku krizu sa mogućim kataklizmičnim posledicama”, kazali su iz SNP-a.

Dodaju da je poznato da Institutom za javno zdravlje upravljaju isključivo kadrovi DPS-a, “a on godinama služi kao resusrs za udomljavanje odabranog DPS kadra, koji prima plate daleko iznad plata ostalog medicinskog kadra u Crnoj Gori.”

“Plate evropske, a ponašanje i djelovanje na nivou politbiroa. Zato i ne čudi da od gubitka izbora nema pompeznih saopštenja NKT-a (koji se oslanja na IZJZ), a koji je sve vrijeme nastupao kao glavni odbor DPS-a. Državna revizorska institucija je u julu ove godine objavila Izvještaj o reviziji godišnjeg finansijskog izvještaja Instituta za javno zdravlje Crne Gore za 2018. godinu (čak 16 mjeseci od objavljivanja zvaničnih bilansa za tu godinu). U period od 2015-2019. godine, Institut je napravio tek 189.214 eura profita. Za period 2015-2019. godine, IJZ je izgubio milion eura kapitala, a istovremeno su povećali obaveze za 650.000 eura.”, saopšteno je iz SNP-a.

Iz ove partije kažu da posebno zabrinjava činjenica da 89 posto prihoda od prodaje, pada na teret troškova zaposlenih (plate i vjerovatno razni bonusi).

“Tokom poslovne 2019. godine samo za plate i ostala lična primanja zaposlenih izdvojeno je čak 3.365.390 eura, a u period od 2015- 2019. godine čak 15 miliona eura! Dakle, 216 zaposlenih u Institutu za javno zdravlje prima prosječno mjesečno 1.300 eura bruto platu. Ako je prosjek 1.300 eura, za očekivati je da direktor i širi menadžment primaju plate u rasponu od 3 do 5 hiljada eura mjesečno. Nema šta – evropski! Sve za plate i privilegije. Kolegama ljekarima i medicinskom osoblju koje krvari u ostalim javnim medicinskim ustanovama treba 4 godine rada da dostignu nivo primanja zaposlenih u IJZ CG. Pravedno? Ni govora! Očigledno da je u Institutu potrebno izvršiti hitnu reviziju finansijskih iskaza za poslovnu 2019. godinu kao i vanrednu reviziju poslovanja u izbornoj 2020.godini. Na taj način bi se na transparentan način pokazalo građanima Crne Gore kako se upravljalo višemilionskim donacijama građana i privrednih subjekata. Taksativan izvještaj o tome kako je novac trošen je obavezan, jer postoji opravdana bojazan da novac nije trošen isključivo namjenski, te da je dio novca od donacija korišten u predizbornim aktivnostima DPS-a. Prema dosadašnjim iskustvima u trošenju novca za očekivati je sa visokom izvjesnošću da je dio novca od donacija završio u džepovima menadžmenta IJZ i članova NKT. Osvježilo je, morate da podnosite račune. Na to vas obavezuju i zakoni sve ove godine”, zaključeno je iz SNP-a.

2 Comments
  1. akvarius komentariše

    Dje je glavna sestra kolko ih ona ima na dusi

  2. anom komentariše

    Ovo je sustina,SNP je dao preciznu analizu kriminalnig poslovanja.Nema demagogije,nema mi trebamo ,mi moramo,nego direktno u srz problema, u megakorupciju.To rade cijeli niz godina zavrsno sa Mozurom,Krnovom i sad institutom.To treba ovom narodu a ne “principi” i kriterijumi i akademska prica.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.