SNP: Državljanstvo dati onima koji duže od deceniju žive u Crnoj Gori

0

Socijalistička narodna partija (SNP) saopštila je da podržava ideju premijera Zdravka Krivokapića da se onima koji žive decenijama u Crnoj Gori omogući da steknu državljanstvo naše države. Smatraju da bi u tom smjeru dobro rješenje bilo da se onima koji imaju stalno prebivalište u Crnoj Gori duže od deset godina dozvoli da dobiju crnogorsko državljanstvo.

“Poznati su slučajevi ljudi koji žive u Crnoj Gori i po 30 godina, čija su djeca ovdje rođena, a niko od njih nema državljanstvo Crne Gore. Na taj način, hiljade građana su lišene osnovnih ljudskih prava koja proizilaze iz statusa državljanina. Jasno je da su tim ljudima uskraćivana osnovna ljudska prava samo da ne bi glasali protiv bivše vlasti, iako su lojalni građani Crne Gore već nekoliko decenija”, navodi se u saopštenju.

Iz SNP-a su kazali kako im je drago što je ovo pitanje konačno pokrenuto i što će i te osobe dobiti mogućnost da “osjete istinsku ravnopravnost koja bi trebalo da bude standard u savremenim demokratskim društvima.” “S obzirom da se SNP duži niz godina zalaže za rješavanje ovog pitanja, potrudićemo se da damo konstruktivan doprinos prilikom izmjene propisa koji se odnose na ovu temu”, zaključuju iz te partije.

Krivokapić je ranije ove nedjelje saopštio da su građani koji godinama žive u Crnoj Gori, a nisu dobili državljanstvo, zaslužili da se to pitanje konačno riješi.

“Veliki broj građana koji godinama žive u Crnoj Gori, a nisu dobili državljanstvo naše zemlje zaslužili su da se to pitanje konačno riješi. Vlada Crne Gore u narednom periodu pristupiće rješavanju ovog problema”, poručio je Krivokapić tada na Tviteru.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.