SNP: Crna Gora napreduje unazad

0

Čitajući preliminarne rezultate iz Izvještaja o napretku Crne Gore i zemalja Balkana na putu ka Evropskoj uniji, može se u jednoj rečenici izraziti komentar, ovo je napredak ali unazad, ocijenili su u Socijalističkoj narodnoj partiji.

„Druga stvar koja se nameće i koja nije dobra, nakon prezentovanja izvještaja je da će gotovo sigurno pregovori trajati duže od predviđenog roka. Upozoravali smo minulih mjeseci da se neke stvari u Crnoj Gori moraju efikasnije rješavati, jer se pregovori sa Unijom mogu usporiti. Nema napretka u procesuiranju napada na novinare, kažu Evropljani. U EU su s pravom osjetljivi na napade na predstavnike sedme sile, a crnogorska vlast kao da namjerno radi da neke stvari u vezi sa tim gurne pod tepih“, istuču u saopštenju.

U nastavku podsjećaju da nedostaju i rezultati kada su u pitanju određene vrste organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, a potrebni su dalji rezultati i u borbi protiv trgovine ljudima i šverca cigareta.

„I na to upozoravamo dugi niz godina. Tako se zbog nečije bahatosti i arogancije i tobožnje sigurnosti da se te očigledne radnje ne uočavaju sa strane, može desiti da tok pregovora bude mnogo duž i da potraje sve do pojave vidljivih rezultata“, dodaju u saopštenju.

Oni navode da su primjetni politički uplivi u Savjete javnog servisa RTCG i Agencije za elektronske medije, što su kako navode znali svi nakon nezakonite smjene pojedinih članova tog tijela.

“Čak ni sudske odluke u korist smijenjenih nisu bile dovoljne vlastima da stanje vrati u pređašnje. A kako se Javni servis ponaša, imamo priliku da gledamo svaku noć. Selektivno i pristrasno. Postoji malo povjerenja u izborni proces i izborni sistem, koji mora biti revidiran, a Odbor za izborno zakonodavstvo nije radio, pokazavši pritom male rezultate. Logično je da bi jedino fer i slobodni izbori, koje bi sprovela tehnička Vlada, uz prisustvo opozicionih predstavnika i po dubini, bili garant da će se taj proces odvijati u skladu sa zakonskim regulama”, ističu u SNP-u.

Prema njuhovoj ocjeni, najnovija afera „Koverta“ otrijeznila je sve koji su imali bilo kakvu nadu da će aktuelna vlast omogućiti slobodno izražavanje glasačke volje građana.

„Za tezu iz Izvještaja da jačanje nezavisnog i profesionalnog sudstva mora biti osnaženo, čule su i ptice na grani, jer je očigledno da se u sudstvu primjenjuju dvostruki aršini. Sve u svemu, režim je propustio priliku da snažnije krene ka rješavanju nagomilanih društvenih problema. Pritom se ne libeći da uporno radi na štetu svojih građana, ali i usporavanju puta ka EU. Poslednji je momenat da se krene najodlučnije u rješavanje spornih tačaka evropske agende. U protivnom, bićemo neuspješna priča, a siti smo busanja u prsa zvaničnika kako smo lideri regiona i kako smo najdalje odmakli na evropskom putu”, zaključuju na kraju saopštenja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.