Službe SAD i Njemačke godinama špijunirale preko firme za kodiranje

0

Američke i njemačke tajne službe špijunirale su godinama više od sto zemalja preko švajcarske firme specijalizovane za kodiranje razgovora, prenose danas mediji te tri zemlje.

Kompanija “Kripto” (Crypto AG) postala je poslije Drugog svjetskog rata lider na tržištu opreme za kodiranje i donedavno je prodavala svoju opremu u preko 120 zemalja u vrijednosti od više miliona dolara, navodi list Vašington post u istrazi sprovedenoj zajedno sa njemačkom televizijom ZDF i švajcarskom radio-televizijom SRF.

Među klijentima kompanije su bili Iran, vojne hunte Latinske Amerike, Indija, Pakistan, pa čak i Vatikan, navodi američki dnevnik. Glavni protivnici SAD za vrijeme Hladnog rata, Sovjetski Savez i Kina nikad nisu bili klijenti kompanije “Kripto”, navode ti mediji.

Kompaniju “Kripto” je 1970. tajno kupila američka Centralna obaveštajna agencija (CIA), u okviru partnerstva sa njemačkom obaveštajnom službom (BND). Nemačka obaveštajnja služba je izašla iz tog vlasništva početkom 1990-ih, a CIA je prodala “Kripto” 2018.

Dvije kontraobaveštajne agencije su namjestile opremu te kompanije tako da mogu lako da probiju kodove, koje zemlje (klijenti) koriste za slanje kodiranih poruka.

Oni su tako pratili krizu sa taocima u američkoj ambasadi u Teheranu 1979, pružali podatke o argentinskoj vojsci Velikoj Britaniji za vrijeme Foklandskog rata, pratili kampanje ubistava južnoameričkih diktatora, i iznenadili libijske zvaničnike koji su sebi čestitali poslije napada na diskoteku u zapadnom Berlinu 1986, kada su ubijena dva američka vojnika, navodi Vašington post.

Operacija nazvana “Tezaurus” i zatim “Rubikon”, bila je zgoditak veka po pitanju obaveštajnih službi navela je CIA u jednom izveštaju iz 2004. godine, u koji su imali uvid autori istrage. Oni su imali i pristup dokumentima koje su njemačke obaveštajne službe prikupile 2008. godine.

Ni CIA ni BND nisu željeli da daju komentar o istrazi, ali nisu negirali autentičnost dokumenata, prema navodima Vašington posta.

Bivši koordinator njemačke obaveštajne službe Bernd Šimidbauer, je potvrdio za ZDF postojanje te operacije, procenjujući da je operacija “Rubikon” omogućila da “svet postane malo bezbjedniji”.

“Kripto”, čiji proizvodi su i dalje u upotrebi u više od deset zemalja je ugašen 2018. godine. Dvije kompanije koje su kupile većinu imovine su navele da nemaju veze sa bilo kakvim obaveštajnim službama.

Švedska kompanija Kripto internešenel (Crypto Intenational), jedna od tih kompanija, ocijenila je da je istraga vrlo alarmantna navodeći da nema nikakvu vezu sa američkom CIA ili nemačkim BND.

Švajcarske vlasti su danas rekle za Frans pres da su 15. januara pokrenule istragu o navodima da je švajcarska kompanija koja proizvodi uređaje za kodiranje bila front za CIA i zapadnonjemačku obaveštajnu službu, preko koje su one dešifrovale kodove zemalja koje su koristile proizvode kompanije.

ZDF i Vašington post su javili da su te dvije špijunske agencije kontrolisale skoro svaki aspekt operacija kompanije od 1970, pa nadalje, prenosi agencija AP.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.