Slovenački mediji objavili “non pejper”: Dokument za koji tvrde da predviđa raspad BiH, spajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenje Kosova sa Albanijom

3

Slovenački portal “Necenzurisano” objavio je sadržaj nezvaničnog diplomatskog dokumenta “non pejper” koji je premijer Slovenije Janez Janša uputio u Brisel, u kome su iznijete ideje za podjelu Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova sa Albanijom.

“Na Kosovu se 95 odsto stanovništva želi ujediniti s izvornom albanskom nacijom. Slična je situacija i u Albaniji. Granica između Albanije (članice NATO-a) i Kosova praktično ne postoji”, navodi se u dokumentu.

Dodaje se da bi srpski dio Kosova dobio poseban status, po uzoru na Južni Tirol, autonomnu pokrajinu u sjevernoj Italiji, gdje većina stanovništva govori njemački.

Dalje se predlaže ujedinjenje većine teritorije Republike Srpske sa Srbijom.

“Srpsko nacionalno pitanje može se u velikoj mjeri riješiti pripajanjem dijela Republike Srpske Srbiji. U ovom slučaju, Srbija je spremna pristati na ujedinjenje Kosova i Albanije”, navodi se u dokumentu.

U dokumentu piše da se hrvatsko nacionalno pitanje može riješiti spajanjem većine hrvatskih kantona u BiH s Hrvatskom ili davanjem posebnog statusa hrvatskom dijelu BiH, po uzoru na Južni Tirol.

“To bi Bošnjacima dalo nezavisnu funkcionalnu državu i preuzeli bi punu odgovornost za nju. Na referendumu bi ljudi odlučivali da li će se pridružiti EU ili budućnosti izvan EU (sledeći primjer Turske)”, navedeno je u dokumentu.

Dalje se navodi da za sada “velika većina Bošnjaka podržava evropski put BiH”, ali se dodaje da je “u naglom porastu uticaj Turske i radiklanog islama, zbog čega bi se situacija mogla pogoršati u sljedećoj deceniji”.

U dokumentu se ocjenjuje da su poslije raspada Jugoslavije ostala neriješena nacionalna pitanja Srba, Albanaca i Hrvata, kao i da je trenutno teško zamisliti evropske perspektive Srbije i Kosova.

Članstvo BiH u EU može se u potpunosti isključiti, navedeno je u dokumentu.

Ocjenjuje se da je, u međuvremenu, “prazan prostor iskoristila Turska, koja je povećala svoj uticaj u BiH i Sjevernoj Makedoniji”, kao i da, osim Turske, neki lokalni političari i njihove pristalice “lično imaju koristi od haosa i nefunkcionalnih institucija i da niko nije zadovoljan situacijom u BiH”.

Autori dokumenta naglasili su da Srbija, Hrvatska i Albanija trenutno imaju stabilne vlade i da su njihovi izabrani političari sposobni donositi strateške odluke.

Prema autorima “non pajpera”, ova “rješenja” ubrzala bi pregovore o članstvu zemalja Zapadnog Balkana u EU i NATO-u.

Prema pisanju slovenačkog portala, predlozima iz ovog dokumenta oštro se protive SAD, Njemačka, Francuska i druge evropske zemlje.

Međunarodna zajednica naglašava važnost teritorijalnog integriteta BiH i protivi se novom iscrtavanju granica na prostoru bivše Jugoslavije.

Navode da bi to otvorilo Pandorinu kutiju i vjerovatno dovelo do novih ratova.

“Zeleno svjetlo za raspad Bosne i Hercegovine i ujedinjenje Kosova s Albanijom dalo bi novi zamah srpskim nacionalistima u Crnoj Gori i albanskim nacionalistima u Sjevernoj Makedoniji, dvijema članicama NATO-a”, piše slovenački portal.

Prema informacijama portala “Necenzurisano”, posljednjih mjeseci o BiH su postojala tri “non papera” u kojima je Slovenija učestvovala na ovaj ili onaj način.

Slovenija je, ističe se, podržala diplomatsku inicijativu Hrvatske u vezi sa BiH, a pridružile su joj se još Mađarska, Grčka, Bugarska i Kipar.

Grčka i Bugarska imaju svoje interese po pitanju Sjeverne Makedonije, posebno u uslovljavanju njenog daljnjeg ulaska u evropske integracije.

Zvanično nije potvrđeno da je predsednik Savjeta Evrope Šarl Mišel od od Slovenije dobio “non pejper”, ali neslužbeni diplomatski dokument, koji predviđa raspad Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenje Kosova s Albanijom zapravo postoji, piše Necenzurisano.

Prema njihovim informacijama, dokument pod nazivom “Zapadni Balkan – put naprijed” stigao je u kabinet predsjednika Savjeta Evrope još u februaru.

Prema izvorima slovenačkih novinara, dokument sigurno nije skrojen u slovenačkom Ministarstvu spoljnih poslova, već je dio njegovog sadržaja, prema nekim informacijama, mogao biti napisan u Budimpešti.

Ipak, u briselskim diplomatskim krugovima o njemu se govori kao o “slovenačkom ” dokumentu, jer je navodno Janšin kabinet učestvovao u slanju na razne adrese, objavio je portal Necenzurisano.

3 Comments
 1. NIKO99 komentariše

  Ne prihvatamo Veliku Albaniju i neka se Slovenija ne petlja da nebi mi počeli da odlučujemo o Štajerskoj i Koruškoj i izlazu Slovenije na Jadransko More.

  1. Realan CG komentariše

   Onda znaci da prihvatate veliku Srbiju,pride sa C.Gorom.Sta kazete nebi bilo lose to.Sto prije organizovati referendum za bezuslovno pripajanje Srbiji.Ko je za ? …..

   5
   1
   1. Listantisatanista komentariše

    Realno. Treba rešiti nacionalno pitanje Srba, Muslimana, Albanaca i Montenegrina.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.