Škole i dalje bez stomatoloških ambulanti

0

Otvaranje stomatoloških ambulanti u 59 osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori i dalje je pod znakom pitanja iako je od predstavnika bivše Vlade početak bio najavljen od 1. januara ove godine. U izvještaju o radu Ministarstva zdravlja priznaju da postoje brojni izazovi da se sprovede taj projekat i vrate zubarske ordinacije u škole.

Izazovi se ogledaju, kako ističu, u aktivnim ugovorima Fonda za zdravstveno osiguranje sa privatnim stomatološkim ambulanatama koji su potopisani tokom 2023.godine, u toku realizacije inicijative.

“U prvom kvartalu 2023.godine izabrana je firma za pripremu projekata za adaptaciju, započete su aktivnosti obilaska škola i pripreme projketne dokumentacije. Vrijednost procijenjenih radova znosi 1,2 miliona eura, dok je oprema 1,3 miliona eura. Nakon pripremljene dokumentacije 27.10 2023.godine raspisan je tender za izbor izvođača radova. Na navedeni tender se nije javio nijedan ponuđač. Očekujemo ponovno rapisivanje navedenog tandera kao i tendera za nabavku opreme. Postoje brojni izazovi za realizaciju inicijative. Potrebno je ažurirati radne timove za realizaciju aktivnosti, kao i pratće izmjene internih akata kao što su sistematozaciaj radnih mjesta, plan prijema kadra i ostalo”, navodi se u izvještaju o radu Ministarstva zdravlja za prošlu godinu.

Bivši ministar zdravlja Dragoslav Šćekić najavio je prije godinu dana da će 1. januara u Crnoj Gori stomatološke ordinacije u školama ponovo početi sa radom. odnosno da se stomatologija vrati u sistem javnog zdravstva kako bi djeca imala kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

“Nama je prioritet preventivna zdravstvena zaštita”, kazao je Šćekić na sjednici Vlade objašnjavajući da je oralno zdravlje građana značajno ugroženo što i pokazuju podaci Ministarstva upravo zbog nedostatka preventive od momenta kad su djeca još u vrtiću.

On je u julu prošle godine predstavljajući rezultate javne rasprave o Nacrtu zakona o zdravstvenoj zaštiti, kazao da će novac koji se sada izdavaja za privatne ordinacije usmjeriti u javno zdravstvo, a da će od toga biti finansirane i specijalizacije dječijih stomatologa.

Vraćanje stomatologa u 59 škola i sistem javnog zdravstva za djecu najavljeno je početkom 2022. godine za 2022/23. školsku godinu nakon čega je i raspisan tender za adaptaciju prostora i nabavku opreme.

Kako su ranije istakli, planirana reforma stomatološke zdravstvene zaštite, kojom bi za početak ambulante bile vraćene u oko 60 škola, nije bila prihvatljiva za Stomatološku komoru Crne Gore i Udruženja preventivnih i dječijih stomatologa.

Smatraju neprihvatljivim da se to desi samo u oko 60 obrazovnih ustanova, od 300 koliko ih je u Crnoj Gori.

(gradski.me)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.