Skinut pečat na ulazu u Lamelu C, najavljene krivične prijave

0

Nepoznata osoba ili više njih uklonila je traku “zatvorenog gradilišta” koju je urbanističko-građevinska inspekcija postavila prilikom zatvaranja gradilišta u Lameli C u podgoričkom naselju Zabjelo.

Inspektor Urbanističko-građevinske inspekcije sinoć je utvrdio da je povrijeđen pečat na ulazu zgrade Lamele C koji je inspekcija ranije danas stavila.

Zbog toga će ujutru biti podnijete krivične prijave, saznaje Televizija Vijesti.

Iz Ministarstva su ranije danas saopštili da vlasnici stanova, na osnovu čijih tužbi je Osnovni sud krajem januara privremeno zabranio rušenje nelegalno sagrađene lamele, nastavljaju da rade u svojim stanovima, što bi moglo da izazove dodatne troškove i komplikaciju ako se rušenje nastavi.

Kako se može vidjeti na fotografiji koju je portalu Vijesti dostavio čitalac, na vratima nema trake “zatvoreno gradilište”, ne vidi se ni zapisnik, već stoji poster na kojem se nalazi ministar prostornog planiranja, urbanizam i državne imovine Janko Odović.

Na posteru pored Odovića se nalazi ilustracija bagera koji ruši kuću, uz poruke “rušiš dječije snove” i “Evropa sad 2 – sramno”.
Urbanističko-građevinska inspekcija na vratima je zalijepila zapisinik o inspekcijskom nadzoru, uz napomenu da je povreda službenog pečata krivićno djelo.

Nije jasno da li je osoba ili više njih koja je postavila poster uklonila i zapisnik.

Čitalac Vijesti dostavio je više snimaka i fotografija Lamele C tvrdeći da su danas i pored zabrane izvođeni radovi.

Urbanističko-građevinska inspekcija zatvorila je jutros gradilište u Lameli C, u naselju Zabjelo, u Podgorici, i stavljanjem trake na ulaz u zgradu, onemogućivši tako vlasnicima stanova da samostalno izvode radove.

Prema informacijama “Vijesti”, traka “zatvoreno gradilište” na ulaz u zgradu sa zadnje strane, postavljena je jutros u 9.00 sati.

Izgradnja spornog stambenog bloka investitora “PS Gradnja”, poznatog kao lamele B, C i D, počela je 2017.

Lamele su izgrađene na urbanističkim parcelama 130 i 51 i doslovno su naslonjene na objekat “V&B Investa” (UP 46), koji je useljena 2016.

Iz Uprave za katastar i državnu imovinu “Vijestima” su u decembru 2021. kazali da je stambena zgrada investitora “PS gradnja” u naselju Zabjelo upisana u katastar na osnovu zahtjeva te firme i, pored ostalog, građevinske dozvole iz 2014, koja je izdata za garaže u suterenu objekta. Rekli su tada i da za prizemlje, pet spratova i mansarde takva dozvola nije izdata.

Organizacija “Kana, ko ako ne arhitekt” ranije je objavila da su za lamele B i D prva rješenja o zabrani gradnje donijeta 4. aprila 2018, za lamelu C, rješenje kojim se odbija prijava građenja i zabranjuje gradnja “PS Gradnji”, donijeto je 31. januara 2019.

Rješenje o rušenju donijeto je 20. marta iste godine, “iz razloga što je ovaj investitor nastavio građenje objekta i pored donesene mjere zabrane građenja”.

Na to rješenje, investitor je uložio žalbu, koju je 14. maja 2019, kao neosnovanu, odbilo tadašnje Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Investitor je potom tužbu podnio Upravnom sudu, ali je sud odbio kao neosnovanu. Investitor se potom žalio i Vrhovnom sudu, koji je 11. marta 2021. taj zahtjev takođe odbio kao neosnovan.

Iz resora Odovića nedavno su kazali da je nakon što je postupak određivanja mjere rušenja objekta u cjelosti okončan, tadašnje Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma pristupilo administrativnom (upravnom) izvršenju rješenja o rušenju i donijelo dva rješenja: 9. 11. 2021, kojim je dozvoljeno prinudno izvršenje rješenja o rušenju od 20. 3. 2019, i 9. 2. 2021, kojim je odbijena žalba izjavljena protiv rješenja o dozvoli prinudnog izvršenja od 9. 11. 2021.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.