Skandalozno: Crna Gora 1990. godine proizvodila 20.000 tona pšenice, a prije dvije godine 2,5 tone!

1

U jučerašnjem prepažljivo dizajniranom PR nastupu oko UVOZA pšenice (ponavljamo: UVOZA), dobili smo informaciju da je 10.500 tona pšenice dovoljno da podmiri naše tromjesečne potrebe.

Nismo bili lijeni i izvadili smo podatke: 2018. godine, u Crnoj Gori proizvedeno je tačno 2.466 tona pšenice, što znači da je naša UKUPNA godišnja proizvodnja ove poljoprivredne kulture dovoljna za podmirenje naših potreba za svega 21 dan u toku godine. Ostatak pšenice neoliberalno uvozimo.

Dok se prave predstave za javnost oko UVOZA pšenice kao da smo izmislili lijek za Kovid 19 ili patentirali međugalaksijska putovanja, red je da vas malo informišemo oko proizvodnje ove plemenite poljoprivredne kuluture u Crnoj Gori.

Pogledajte grafik: daleke 1990. godine, Crna Gora je godišnje proizvodila skoro 20.000 tona pšenice; 2018. godine, proizvedeno je čak 8 puta manje ili svega 2.466 tona ove kulture.

Mala retoričko-ekonomska dilema glasi: godinama slušamo kako se agrobudžet povećao na neslućene milionske visine. Kako je onda moguće da 2018. godine proizvodimo istu količinu pšenice kao 2006. godine? Da li se pare agrobudžeta zapravo neđe drugo “melju”?

Mnogo je pitanja, ali samo je jedan odgovor: UVOZIMO pšenicu, kulturu koje nema. Eh, da je samo pšenica u pitanju.

(izvor: Fidelity consulting)

1 Comment
  1. Kafanski filozorf komentariše

    Je..s psenicu kad ima kaviara i sampanjca!.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.