Skandal: Ukinuta presuda osuđenima za ubistvo Slavoljuba Šćekića!

0

Ustavni sud Crne Gore ukinuo je presudu Vrhovnog suda kojom su Saša Boreta, Ljubo Bigović, Ljubo Vujadinović i Milan Šćekić osuđeni na po 30 godina zatvora za ubistvo visokog policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića i za bombaški napad na hotel Splendid u Bečićima.

Presuda je ukinuta u cjelosti, a istom je i Alan Kožar osuđen na šest godina i dva mjeseca zatvora za podmetanje eksploziva na gradilištu hotela “Splendid” u Bečićima.

Ukinuto je i rješenje Vrhovnog suda kojim su odbijene žalbe branilaca na rješenje Vrhovnog državnog tužilaštva kojim je odbijen predlog za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti protiv presude Vrhovnog suda.

Predmet je vraćen Vrhovnom sudu na ponovni postupak koji će sada morati ponovo da razmatra žalbe na osuđujuće presude Višeg i Apelacionog suda u ovom predmetu.

Ovu odluku je na danas održanoj sjednici donio Ustavni sud većinom glasova sudija.

Dodatno, sud je utvrdio i da je Boreti i Bigoviću povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku, garantovano Ustavom i Evropskom konvencijom, zbog predugog trajanja postupka pred Višim sudom u Podgorici.

Ustavni sud nije objavio obrazloženje ove odluke, ali će isto biti objavljeno u Službenom listu Crne Gore.

Ukinutom presudom Vrhovnog suda od 20. oktobra 2015. godine odbijene su žalbe Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore – Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, optuženog Milana Šćekića i njegovih branilaca i branilaca optuženih Ljuba Vujadinovića, dok je uvažio žalbe optuženog Saše Borete i njegovih branilaca i branilaca optuženog Ljuba Bigovića i Alana Kožara i preinačio presudu Apelacionog suda Crne Gore samo u odnosu na krivično djelo iznuda u pokušaju vezano za dešavanja podmetanje i aktiviranje eksplozivnih naprava na gradilištu hotela “Splendid”, nalazeći da se radi o osnovnom obliku tog krivičnog djela, a ne o kvalifikatornom obliku ovog djela kako je to zaključio drugostepeni sud, dok su žalbe izjavljene u korist ovih optuženih u preostalom dijelu ocijenjene neosnovanim.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.