Skandal: Odlazeći ministar Kenan Hrapović bez javnog konkursa produžio mandate većini direktora Domova zdravlja!

5

Većini direktora domova zdravlja i opštih bolnica nekoliko dana nakon parlamentarnih izbora produženi su mandati na još četiri godine i to bez sprovedenog javnog konkursa.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović (Socijaldemokrate) početkom septembra za direktore je izabrao čelnike ustanova koji su kao vršioci dužnosti od marta mjeseca pokrivali te funkcije. Iz njegovog resora “Vijestima” nisu odgovorili na osnovu kojeg propisa su direktori imenovani i zašto nije raspisan javni konkurs.

Zakon o zdravstvenoj zaštiti je jasan – direktora zdravstvene ustanove, čiji je osnivač država, imenuje i razrješava ministar na osnovu javnog konkursa.

“U slučaju prestanka mandata direktoru zdravstvene ustanove, nadležni organ za imenovanje direktora može odrediti vršioca dužnosti do imenovanja direktora u skladu sa zakonom, a najduže do šest mjeseci”, piše u članu 74 ovog zakona.

Direktorima 24 zdravstvene ustanove – domova zdravlja i opštih bolnica mandat je istekao početkom marta, ali je Ministarstvo zdravlja tada naložilo svima koji su raspisali konkurs da ga povuku.

Najprije je, navodno, tokom druge sedmice februara resor zdravlja naložio menadžmentima 24 ustanove da raspisivanjem konkursa otpočnu proceduru izbora novog čelnika. Dan kasnije ustanove su to i učinile, a onda im je 13. februara stigao novi nalog iz resora Kenana Hrapovića: da obustave konkurs i o tome obavijeste Ministarstvo.

Hrapoviću je, tvrdili su izvori “Vijesti”, navodno iz vrha vlasti sugerisano da aktuelni rukovodioci ustanova treba da dobiju status vršilaca dužnosti dok ne prođu izbori.

Ti direktori su bili vršioci dužnosti do početka septembra.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, pojedini direktori domova zdravlja nakon šest mjeseci v. d. stanja imenovani su 1. a ostali 3. septembra. Među njima je i direktor barskog Doma zdravlja Borislav Lalević koji sa navršenih 67 godina ispunjava uslov za odlazak u penziju.

Hrapović je pojedinim direktorima bolnica povjerio i četvrti mandat, iako Zakon o zdravstvenoj zaštiti predviđa da isto lice može biti direktor zdravstvene ustanove najviše dva puta.

Direktori beranske i nikšićke bolnice, Budimir Dabetić i Ilija Ašanin iz Demokratske partije socijalista (DPS) na tim pozicijama nalaze se od 2008. godine.

To im se omogućava pravnim tumačenjema izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, prema kojima se novi mandati, svakog puta kada novi propis stupi na snagu, računaju ispočetka.

Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti usvojen je krajem jula, a stupio je na snagu 14. avgusta. U članu 178 piše da će se izbor direktora zdravstvenih ustanova čiji je osnivač država izvršiti u skladu sa tim zakonom u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu.

Raspisani konkursi za direktore “Montefarma” i Hitne

Konkursi su krajem avgusta raspisani jedino za direktore Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i Apotekarske ustanove “Montefarm”. Imenovanje kandidata, kako je objavljeno na sajtu Zavoda za zapošljavanje, objaviće se u roku od 30 dana od dana završetka javnog konkursa.

Prema nezvaničnim saznjima “Vijesti” funkciju direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć mogla bi, umjesto aktuelnog direktora Saše Stefanovića, ubuduće da obavlja Vesna Mitić Lakušić, hirurg u Urgentnom centru Crne Gore.

(Vijesti)

5 Comments
 1. Rade komentariše

  Trenutno je ovaj čovjek simbol sveg onog što je građane navelo da miču g…a. ja lično smatram da bi za nauk drugima da se ne bahate bilo vrlo ljekovito ovog čovjeka procesuirati, oduzeti mu svu imovinu steknutu paraziterstvom, oduzeti svu imovinu steknutu za vrijeme njegovog političkog angažmana svim njegovim drugarima, kumovima, familiji užoj i široj rodbini. Pa kada se jednom kazne kancerogeni oblici u društvu, da ako i nama svane više Gore Crne.

  31
 2. Црна_Гора komentariše

  Slomili smo FASIZAM,ali razmontiravanje sistema ce trajati..
  Zivjela Istorijska Njegoseva Crna Gora.

  26
 3. Kontra revolucija komentariše

  Takvo bahato ponasanje pokazuje u kom stanju su ziveli DPS ovski vladari !.
  Oni su tu , oni su drzava, sve ostalo je nebitno !.
  Izgleda da se neki kao ovaj Hrapovic jos nisu probudili iz lepog, bogatog, svemoguceg, sna !!!.
  Treba ih malo uzdrmati, da se konacno probude, otvore oci, i vide realnost !!!.

  17
 4. akvarius komentariše

  Balija PLJEVALJSKA

  9
  1
 5. Q komentariše

  Ima neka pjesma”Ja neodustajem”,no dobro hotel Spuz radi 24 sata za ekstradne zvijezde.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.