Skandal: Katnić pobjegao od rasprave o aferi “Koverta”

0

Predsjednik Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović (DF) optužio je glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da krši zakon i sprečava Skupštinu da sprovodi kontrolnu ulogu. Katnić je odbio zahtjev Odbora da im dostavi izvještaj o postupanju tužilaštva u slučaju “Koverta”.

Bulatović je kazao da će nakon dogovora sa ostalim članovima, Odbor održati sjednicu na kojoj će se raspravljati o odgovoru SDT-a.

“Prvo, poslovničke i zakonske obaveze su jasne i definišu obaveznost VDT da dostave posebne (dakle i pojedinačne) izvještaje nadležnom odboru, kao i da po pozivu učestvuju u radu tog tijela. To je stav Zakona o tužilaštvu koji je usvojen na predlog Odbora za antikorupciju, a posebno zbog činjenice što je odbio da se 2013. godine pojavi na 13. sjednici Odbora tadašnji v.d. Vrhovnog tužioca, iako je učestvovao na Sedmoj sjednici oktobra 2013. godine vezano za aferu “Snimak”. Odbor za antikorupciju je nadležan da nadgleda i analizira rad organa i institucija u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, osim ako Milivoje Katnić ne smatra da to Tužilaštvu nije posao ili je zamislio da je njegov posao samo da slijedi političke naloge Mila Đukanovića.

Drugo, od svog osnivanja 2012. godine ovaj Odbor je imao sedam saslušanja i sjednica na kojima su učestvovali VDT, a kasnije i sam SDT. Razmatrani su i tzv. pojedinačni slučaji kao što su: afera “Snimak”, afera “Telekom”, “Kamp Zlatica”itd. Da podsjetim da je Milivoje Katnić poslednji put u radu ovog odbora učestvovao 21. jula 2016. godine na 45. sjednici, a na kojoj je razamatran poseban Izvještaj o njihovom radu, ta sjednica je istorijski poznata po izjavi Milivoja Katnića da su htjeli da ga korumpiraju preko “čokolade” koja je namijena njegovoj supruzi u kojoj je bilo nekoliko hilajada evra.

Iz prethodna dva stave se zaključuje da praksa u radu Odbora, ali i poslovničke i zakonske odredbe obavezuju da se Glavni specijalni tužilac odazove zahtjevu Odbora i dostavi traženi izvještaj i učestvuje u radu sjednice tim povodom. Uočavam da se ovaj funkcioner za sada nalazi samo u pokušaju da demonstrira osionost i bahatosti u pokušaju da pogazi zakon, a time ima namjeru da bagateliše kontrolnu ulogu Parlamenta u odnosu na državne organe i institucije čiji je zadatak da se bore protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Smatram za ovakav stav Milivoja Katnića, njegov strah da se javno suoči sa argumentima DF-a, kao i da aferu “Koverat” pokuša da svojom omiljenom disciplinom montiranja i fabrikovanja zatvori na način da zaštiti DPS i njegovo rukovodstvo. Kada je DF u pitanju on je spreman samo da nas progoni, prisluškuje, montira optužnice, jednostavno nas poslanike DF-a smatra za neprijatelje, kojima kada vrše poslaničke funkcije sa njegove strane treba uskratiti sve. Njegovo pravno i političko prirodno stanje, da ga niko ne kontroliše osim Mila Đukanovića, da ignoriše Parlament i poslanike, ali se zato dobro snalazi u nezakonitim dogovorima sa likovima kao što su: Sinđelić, Velimirović i dr. Pitanje afere “Koverat” je tretirala EK i smatra da nezakonito ignorisanje stava odbora predstavlja problem za sve, a posebno za DPS i mislim da ako istraje na kršenju zakona, da je to posao za Tužilački savjet da utvrdi njegovu odgovornost.

I na kraju smatram, da je zakonit zahtjev Odbora Katnić doživio, kao udar na njegov ego, jer kako je moguće da on čuveni tajnovidac dođe na sjednicu odbora kojom predsjedava DF, politički savez koji on progoni nezakonito svim raspoloživim sredstvima. Na ovom pitanju mora se tražiti odgovor, da li Crna Gora ima luksuz da toleriše Katnićevu samovolju i ego i da prihvati njegov politički i pravni strah od DF-a ili će se zaštiti zakon, a time i Parlament i njegova kontrolna uloga, kazao je Bulatović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.